JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Alessi, Ralph - Imaginary Friends

Alessi, Ralph: Imaginary Friends 2019. március 10., Dr. Nagy Sándor

ralph-alessi-imaginary-friends.JPG

Ralph Alessi – Imaginary Friends (ECM/Hangvető)


Pár nappal ezelőtt, március 6-án volt 56 éves az amerikai trombitás, Ralph Alessi. Kilenc kompozíciója hangzik el az ECM új kiadványán - nem elképzelt (Imaginary...), hanem nagyon is valódi barátokkal (...Friends) készült a felvétel tavaly májusban. Ennél több információt nem tartalmaz a csodálatos fotókkal teli kísérő füzet. Nem is baj - legyen "meglepetés" a zene. 
A barátok közül van, aki jobban - van, aki kevésbé ismert.

Ravi Coltrane-t (talán) nem kell bemutatni - ő a nagy John fia, és már "saját jogán" is elismert muzsikus. (Nem lehet könnyű minden idők egyik legnagyobb jazz zenészének az árnyékában...)

Andy Milne ötven esztendős kanadai zongorista (Oscar Peterson tanítványa) - és még két amerikai: Drew Gress (59 éves bőgős), valamint Mark Ferber (a 44-et betöltött dobos) alkotja a zenekart. Ígéretes összeállítás. 
És a zene mégis - felemás érzéseket kelt bennem. (Csak bennem?) 
Valami hiányzik - pedig változatos muzsikát hallunk: lírai és lendületes darabokat; szépen és könnyeden, légiesen megszólaló hangszereket - magas szintű tudást sejtetve.

Egy gyönyörű ballada a nyitány - de a hosszú tétel végül "elkalandozik" ("Iram Issela") - ez a hangvétel többször ismétlődik - hasonló módon ("Oxide", "Pittance", "Around the Corner"). Közöttük kissé zaklatottabb, nehezebb, helyenként "nyúlós" 
számok hangzanak el. Mindvégig jellemző a dallamtöredékek egymásra épülése, más-más hangszerrel történő ismételgetése - "átúszó" szólókkal, az öt zenész teljes egyenjogúságával. De: számomra a kevésbé tetsző alkotások rontják az összképet. Nem úgy, mint a "Good Boy" című rövid, szépséges zárószám. 
Modern mainstream - kamara jelleggel, alapvetően borongós hangulattal. Egy óra figyelemre méltó muzsika - inkább ajánlom, mint nem. 

1. Iram Issela
2. Oxide
3. Improper Authorities
4. Pittance
5. Fun Room
6. Imaginary Friends
7. Around the Corner
8. Melee
9. Good Boy

Ralph Alessi - trombita
Ravi Coltrane - tenor- és szopraninoszaxofon
Andy Milne - zongora
Drew Gress - bőgő
Mark Ferber - dobVissza a lemezhez