JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.

Lemezpolc kritika:
Arbenz, Florian - Convergence

Arbenz, Florian: Convergence 2020. szeptember 05., Varga Bendegúz

convergence-convergence.jpg

Convergence – Convergence (Florian Arbenz Hammer Recordings)


Idén januárban rögzítette Basel-ben Florian Arbenz svájci dobos vezetésével egy remek zenei erőkből álló csapat a "Convergence" című albumot, amely néhány hónap múlva, június 12-én már napvilágot is látott.

A CD-t kezünkbe véve nem derül ki, hogy ez egy kollektív zenekar műve, vagy ha nem, mégis kinek a neve alatt jelent meg. A borítón csak a Convergence felirat szerepel, a hat művész fotójával övezve. A hátsó borítót vizsgálva sem találunk rögtön egyértelmű jelzést erre vonatkozóan, de azt láthatjuk, hogy a számok felét a szaxofonos, Maikel Vistel írta, míg kettőt a trombitás Jorge Vistel, kettőt pedig a dobos, Florian Arbenz jegyez. (A zenészek felsorolása is a "klasszikus" módszer szerint zajlik, a tombitással kezdve és a dobossal végezve.) Végül az "apróbetűs részből" kell megtudni, hogy az album Florian Arbenz magán kiadásában jelent meg, valamint további információért az ő honlapját kereshetjük fel. No, szóval ez a dobos lemeze!

A negyvenes évei közepén járó Florian Arbenz korábban a klasszikus zenei színtéren is aktív volt, de ma inkább a jazz muzsikára koncentrál. Zongorista ikertestvérével közösen működtettek hosszú időn keresztül egy triót, majd a Vein elnevezésű trió tagja lett. Legutóbb Greg Osby-val hozott létre egy duó produkciót, amelyből album is született.

A „Convergence”-en egy igazi nemzetközi gárda szerepel, akik Európából és Latin-Amerikából érkeztek, de a modern contemporary jazz közös nyelvét beszélik mindahányan. A legismertebb név talán Nelson Veras brazil gitáros, aki ezen a lemezen is brillírozik. A Vistel testvérek - a trombitás Jorge és a szaxofonos Maikel -Kubából származnak, de Spanyolországban telepedtek le. A brit színeket a kiváló vibrafonos Jim Hart képviseli. Végül a ritmusszekció óramű-pontosságáról a svájci dobos-bőgős páros, Florian Arbenz és Rafael Jerjen kettőse gondoskodik, egyenesen Basel-ből.

A nyitó szám a "Little Idea" - nomen est omen - egy rövid, de tetszetős kis ötletekből felépülő témából, és egyetlen harmóniára zajló improvizációból áll. Az improvizáció először a vibrafon és a gitár, majd a fúvósok kettősének párbeszédére épül. Ebbe igyekszik építő jelleggel bekapcsolódni a dob is több-kevesebb sikerrel, ki-kitörve a funk-rock-szerű alapból. Sajnos annak ellenére, hogy hallatszik a szólisták magas képzettsége, meglátásom szerint nem igazán épül fel a muzsika.

A második track azonban kárpótol minket. A kísértetiesen borongós hangulatú "Traslacion" témája, és Rafael Jerjen bőgőszólója is nagyon jól szól. Egyértelműen az egyik kedvenc számom az albumról.

A "Fast Lane" címének megfelelően egy sodró lendületű szám, amelyben a kubai zenész testvérek megcsillogtatják oroszlánkörmeiket, míg az "Ambar" című Maikel Vistel ballada Nelson Veras gyönyörűséges gitár-játékának ad kibontakozási lehetőséget.

A "Sound" című felvétel sok szempontból igen hasonlít a "Little Idea"-ra, annak imént részletezett rossz és jó tulajdonságait is beleértve. Egy kissé semmitmondó ez a felvétel.

A "Strong Steps" viszont a lemez legkimagaslóbb zenei pillanatait hozza, Nelson Veras frenetikus gitárszólójával, valamint Jorge és Maikel Vistel közös szólójával, amelyet Florian Arbenz is jól támogat játékával.

A lemez befejezésére marad az "Edificio 17", amelyben a zenekar a legegységesebb arcát mutatja meg. Jó az együttjáték, valódi muzsikálás zajlik. A dobkíséret is ebben a számban a legegyértelműbb, a legzeneibb és "legstenkesebb". Ezt a kiváló teljesítményt Arbenz még egy egészen káprázatos dobszólóval is megkoronázza. Kár, hogy csak ennek az egy számnak az erejéig jön ki az a potenciál a zenekarból, amely egyébként végig benne rejlett az eddigiek során is.

Florian Arbenz jó szervezőkészségének köszönhetően létrejött projekt nagy potenciált rejt magában, mivel remek zenészek gyűltek össze a stúdióban. Ha ezzel az anyaggal koncertkörútra indulnak, érzésem szerint a fellépések sora "összerántja" a zenekart, és egy nagyon szuper produkciót láthat-hallhat a nagyközönség. Remélhetőleg talán egyszer hazánkba is ellátogatnak, ha a vírushelyzet megengedi.


Convergence - Florian Arbenz Hammer Recordings 2020

1. Little Idea - J. Vistel

2. Traslacion - J. Vistel

3. Fast Lane - F. Arbenz

4. Ambar - M. Vistel

5. Sound - M. Vistel

6. Nocturne - F. Arbenz

7. Strong Steps - M. Vistel

8. Edificio 17 - M. Vistel


Jorge Vistel - trombita

Maikel Vistel - szaxofon

Nelson Veras - gitár

Jim Hart - vibrafon

Rafael Jerjen - bőgő

Florian Arbenz - dob


Vissza a lemezhez