JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Bain, Andrew - Embodied Hope

Bain, Andrew: Embodied Hope 2017. december 19., Varga Bendegúz

andrew-bain-embodied-hope.jpg

Andrew Bain - Embodied Hope (Whirlwind)


Andrew Bain skót dobos legfrissebb lemeze egy nyolc tételből álló jazz szvit.

A mű koncepciója nem kisebb elképzelésen alapul, minthogy a jazzt, illetve a jazz muzsikát metafóraként mutatja fel, hogyan lehet pozitív változásokat elérni társadalmi szinten, ami a közösségépítést, az emberi jogok kiterjesztését és a társadalmi átalakulást illeti.

A nyolc aspektus, amelyet Bain felvonultat nem más, mint a Kíséret (Accompaniment), vagyis a másik zenész kísérése, a Remény (Hope), amely nyilván több dologra is irányulhat, a Gyakorlás (Practice), mint a fejlődés útja, a zenei Felelőségvállalás (Responsibility), a Meglepetés ereje (Surprise), a másik meghallgatása (Listening), és a másik irányába kinyilvánított Bizalom (Trust), hogy aztán végül újra visszatérjen a Reménybe vetett hit.

Andrew Bain sokoldalú muzsikus. Pályáját, mint klasszikus űtőhangszeres kezdte, de később a jazz irányába fordult. Tanulmányait a Manhattan School of Music-ban töltött évekkel koronázta meg, ahol John Riley tanítványa volt.

A lemez számomra egyik kedves része a nyitótétel az "Accompaniment", amelynek ereje a folyamszerű áramlásában és meditatív szépségében rejlik.

Kiemelném még a "Surprise", a "Listening" és a "Trust" tételeket, amelyekben lehengerlő, mégis felemelő szólókat és kiforrott zenei párbeszédeket hallhatunk a muzsikusoktól.

A be-bop és a post-bop jegyeket magán hordozó, de friss megközelítésben előadott darabok olykor még a free zene felé való kikacsintást is tartalmaznak.

Mind Bain dobszólói, mind Jon Irabagon szaxofonos és George Colligan zongorista improvizációi elárulják, hogy elsőrangú, magasan képzett, virtuóz zenészekről van szó.

Emberközeli, sokszor rendkívül lendületes, vérbeli jazzt kap, aki meghallgatja Andrew Bain friss lemezét, amely kétségkívül magán hordozza a Coltrane Quartet hangzásának lenyomatát, mégis nagyon sokszor tud meglepetést okozni. Érdemes felfedezni Andrew Bain világát!


Andrew Bain: Embodied Hope - Whirlwind Recordings 2017

1. Accompaniment

2. Hope

3. Practice

4. Responsibility

5. Surprise

6. Listening

7. Trust

8. Hope (Reprise)


Andrew Bain - dob

Georga Colligan - zongora

Jon Irabagon - tenorszaxofon

Michael Janisch - bőgőVissza a lemezhez