JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.

Lemezpolc kritika:
Bärtsch,Nik - Entendre

Bärtsch,Nik: Entendre 2021. május 05., Dr. Nagy Sándor

nik-bartsch-entendre.JPG

Nik Bärtsch - Entendre (ECM/Hangvető)

Tavaly szeptemberben, Lugano-ban készült Nik Bärtsch szólózongora felvétele, amelyet az ECM adott ki. A svájci muzsikus három évvel ezelőtti quartet albumáról (Nik Bärtsch's Ronin - "Awase") volt "szerencsém" írni - az az alkotás nem tetszett. Az "Entendre" sokban hasonlít, de mégis más, mint a 2018-as kiadvány.
Mind a hat tétel NB kompozíciója. Az "egységek" (Modul) most jobban összeállnak, a hangulatok változása megfogja a hallgatót. A dallamok ismétlődései, váltásai minden darabban tetten érhetőek. Bärtsch megragad egy-egy momentumot - és sokáig nem engedi el. Az alkotásnak ez a formája inkább kifejező, mint unalmas. Az időnként kialakuló feszültséget a szépség feloldja, a halk, drámai szakaszokat játékos részek követik. A furcsa címek változatos zenei világot takarnak.
A záró szám ("Déjà-vu, Vienna") - az egyetlen nem "Modul" - sem lóg ki a sorból.
Az ECM komoly múltra tekint vissza a szólózongora felvételek szempontjából - például Chick Corea, vagy Keith Jarrett alkotásait is a német kiadó gondozta. Ha valaki még nem járatos Nik Bärtsch "egységekből összerakott", egyedi világában - az "Entendre" jó alkalom belépni oda!

1. Modul 58_12
2. Modul 55
3. Modul 26
4. Modul 13
5. Modul 5
6. Déjà-vu, Vienna

Nik Bärtsch - zongora


Vissza a lemezhez