JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Ferenc2021. május 11.
Ineffable: New Dimension2021. május 10.
Grencsó 65!2021. május 09.
Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.

Lemezpolc kritika:
Batiste, Jon - We Are

Batiste, Jon: We Are 2021. április 21., Csapó Krisztián

jon-batiste-we-are.jpg

Jon Batiste - We Are (Verve/Universal Hugnary)


Gyökerek


Amikor Jon Batiste zongorista-énekes nevét halljuk, több minden is eszünkbe juthat. Először is, hogy az R&B és a soul zene jeles képviselője, másrészt pedig az egyik legnézettebb amerikai esti talkshow, a ‘The Late Late Show with Steven Colbert’ zenekarát vezeti. Ott van még a tavaly megjelent Disney animációs film, a ‘Soul’ zenéje is, amiben társszerző volt, ez ráadásul Grammy-jelölést is ért számára.

Ha megnézzük a ‘We Are’ című lemez közreműködőinek névsorát, feltűnik, hogy a New Orleans-i származású Batiste a zeneszerzés és a billentyűs játék mellett énekelt, basszusgitározott, vonós szólamokat játszott és egy egész különleges elektronikus hangszert, a theremint is megszólaltatja.

Persze az album nem ‘one man show’, rajta kívül még olyan nagy nevek kaptak szerepet, mint a többszörös Grammy-jelölt dobos Nate Smith, a Vulfpeck gitárosa, Cory Wong, a harsonás Trombone Shorty, a Joshua Redman lemezekről ismerős Sam Yahel hammondos, vagy épp PJ Morton énekes.

A ‘We Are’ meglehetősen eklektikus, vannak Marvin Gaye-re emlékeztető soul szerzemények, de megtalálható az albumon klasszikus-jazz crossover instrumentális track vonósokkal, Herbie Hancock utánérzés és letagadhatatlanok a New Orleans-i gyökerek.

Jon Batiste merít az afro-amerikai zenék ritmikus gyökereiből, ajánlom mindenkinek, aki épp nem a virtuóz pattern-eket hallgatná, hanem egy csukott szemmel mélyet lélegezne és térben valamint időben is a soul fénykorába utazna.


Vissza a lemezhez