JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Blade, Brian - Body and Shadow

Blade, Brian: Body and Shadow 2017. december 30., Gáspár Károly

brian-blade-body-and-shadow.jpg

Brian Blade - Body and Shadow (Blue Note/Universal Hungary)


„Közösségi élmény”

Az amerikai Brian Blade nevét a legjobbak között kell említenünk, ha jazzdobolásról van szó. A 47 éves művészt anno Joshua Redman szaxofonos quartetjének tagjaként ismertem meg, és bizonyára nem csak én éreztem úgy, hogy bizony erről a „srácról” még sokat fogunk hallani. Így is lett, hiszen például a varázslatos Wayne Shorter Quartet dobosaként bizonyította-bizonyítja, hogy zseniális muzsikus!

Persze időközben -ahogyan az lenni szokott erős egyéniséggel, sajátos stílussal rendelkező zenészeknél- létrehozta saját formációját The Fellowship Band néven. No és most itt pörög lejátszómban „brand new” albumuk, mely a „Body and Shadow” címet kapta.

Sextet felállásban vonult stúdióba Blade, méghozzá Jon Cowherd zongoristával, Chris Thomas bőgőssel, Melvin Butler tenorszaxofonossal, Myron Walden altszaxofonossal, aki basszusklarinéton is megvillantja tudását, és Dave Devine gitárossal.

A korongon kilenc dal csendül fel. Négy a „zkv” Blade nevéhez fűződik, három a pianista Cowherd munkája, és egy George C. Stebbins (1846-1945) dal is elhangzik két változatban, aki gospel zeneszerzőként tette le névjegyét.

A címadó „Body and Shadow” háromféle verzióban is feltűnik a lemezen, különböző napszakokhoz kötve azokat. Így kapjuk meg „Test és Árnyék” hangulatát először délben (noon), majd reggel (morning), végezetül -nem fogják kitalálni- este (night). Mindhárom variáció melankolikus, egyfajta meditatív, nagyon őszinte és mélyről jövő muzsika.

A CD egészére jellemző a fent említett aura, erősen átitatva gospel és country jellemzőkkel, mindez modern jazz köntösbe öltöztetve, mainstream elemekkel gombolva. Talán leginkább rendhagyó az anyagon, hogy jazz lemezről beszélünk, mégis igen kevés improvizáció hangzik el. Megkomponált, mesterien összerakott számok követik egymást, a zenélés szabadsága is benne van mindben (de még mennyire!), viszont egyéni, nagyívű, „hagyományos” szólók csak elvétve hallhatók. Én azé’ eléggé konzervatív vagyok ezen a téren, de mégsem volt hiányérzetem! Annyira együtt van a banda, olyan szinten működik a művészek között a kémia (itt most zeneileg tessék ezt érteni), hogy rendkívül felemelő érzés beengedni a füleinken keresztül szívünkbe-lelkünkbe zenéjüket!

Brian Blade újabb karakteres felvétellel mutatta meg -nagyszerű társai segítségével-, hogy figyelni kell Rá zenekarvezetőként és komponistaként, nem beszélve energikus, ugyan akkor szenzitív dobolásáról!

Kérem, tegyék ezt Önök is, ezúttal a „Body and Shadow” segítségével!


Brian Blade & The Fellowship Band: Body and Shadow (Blue Note 2017)

1. Within Everything

2. Body and Shadow (Noon)

3. Traveling Mercies

4. Have Thine Own Way, Lord (Solo)

5. Have Thine Own Way, Lord (Band)

6. Body and Shadow (Morning)

7. Duality

8. Body and Shadow (Night)

9. Broken Leg Days


Brian Blade - dob

Jon Cowherd - zongora, harmónium, mellotron

Chris Thomas - bőgő

Melvin Butler - tenorszaxofon

Myron Walden - altszaxofon, basszusklarinét

Dave Devine - gitárVissza a lemezhez