JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Bro, Jakob - Bay of Rainbow

Bro, Jakob: Bay of Rainbow 2018. november 25., Gyöngyösi Gergő

jacob-bro.jpg

Jakob Bro – Bay of Rainbow (ECM/Hangvető, 2018)


A dán gitáros, Jakob Bro új lemeze élő koncertfelvétel, amelyen trióban hallhatjuk Thomas Morgannel (bőgő) és Joey Baronnal (dob).

Jakob Bro neve és az ECM hallatán rögtön komoly hangzásra és tartalomra asszociálhatunk. Nem is tévedtem, az első hangokat meghallva már tudtam, hogy nagyon mély, csendes és lassú lemez lesz.

A lemez nem lett túl hosszú, mindössze 5 saját szerzeményt vettek fel. Az első szám kicsit újragondolva, levegősebben, a témát variálva megszólal a lemez végén is, keretbe foglalva az egész anyagot. Nincsenek nagy kilengések, visszafogott szólók, gyönyörűen megkomponált témák jellemzik a hangzást.

Jakob Bro tiszta hangszínei, effektjei szép harmóniában vannak a bőgő akusztikus hangzásával, amely sokszor inkább második dallamhangszerré válik. Emellett arányaiban is több a bőgőszóló, mint egy átlagos lemezen. Joey Baron pedig olyan finoman dobol, ha csak nem figyelünk rá, akkor észre sem vesszük. Tökéletesen kiegészíti a két dallamhangszert, teljesen szabadon dobol, csak néha jelenik meg konkrét lüktetés, sokkal inkább a hangulatokkal játszik.

A lemez ahhoz képest, hogy koncertfelvétel, tökéletesen szól, a hangminőségbe nem lehet belekötni. Az anyag nagyon jól felépített, végig visszafogottan, halkan szól, de egy pillanatra sem érezzük unalmasnak vagy terjengősnek. Aki hallott már ECM lemezeket, és szereti a visszafogott, csendes, de annál tartalmasabb zenéket, annak csak ajánlani tudom ezt a lemezt, nem fog csalódni.


  1. Mild
  2. Red Hook
  3. Copenhagen
  4. Dug
  5. Evening Song
  6. Mild (var.)

Jakob Bro - gitár
Thomas Morgan - bőgő
Joey Baron - dob


Vissza a lemezhez