JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.
Mehldau, Brad: After Bach2018. április 10.

Lemezpolc kritika:
Bro, Jakob - Returnings

Bro, Jakob: Returnings 2018. április 05., Varga Bendegúz

jakob-bro-returnings.jpg

Jakob Bro - Returnings (ECM/Hangvető)


2018. március 23-án jelent meg a 39 éves dán gitáros, Jakob Bro 14. önálló lemeze, amelyek közül ez a harmadik ECM kiadvány.

Bro partnerei ezúttal triójának állandó bőgőse, az amerikai Thomas Morgan mellett az európai jazz két kiemelkedő hírnévvel rendelkező művésze: Palle Mikkelborg dán trombitás és Jon Christensen norvég dobos.

A zenei albumon hat Bro és két Mikkelborg szerzeményt hallhatunk. Talán érdekes megemlíteni, hogy ez utóbbiak közül az egyik, a "Youth" Juhász Gábor debütáló lemezén is megtalálható, amelyen a veterán dán trombitás volt az egyik főszereplő.

A bő negyvenpercnyi zenei anyag tipikus ECM hangzású. Végtelen visszhangok tekeregnek a térben. Hosszú, kitartott trombita-, és a gitárhangok fonják körbe a bőgő és dob kettősének gyakorta  teljesen szabadon és finoman megmunkált zenei szövetét.

Kizárólag melankolikus balladák és nyomasztó hangulatot árasztó, mégis finoman és lassan áramló szabad kompozíciók váltakoznak a lemezen. Az előbbire jó példa a lemez elején található "Oktober" és "Strands", míg az utóbbira a "View", vagy a "Song For Nikolai".

A számok, mint hangképek hasonlatosságai és a lassú tempók egy misztikus állapotot, vagy bódult álomképet idéznek fel, amelyben akár horrorisztikus jelenetek is felsejlenek. A lemez végén rövid, két és fél perces feloldozást ad a "Youth" vigasztaló témája.

Számomra nehéz megtalálni ennek a zenének a kulcsát, vagy legalábbis nagyon egypólusúnak tűnik ez az album. Meditáció-szerű helyzetekben, vagy esetleg tanulás háttérzenéjeként tudom elképzelni ezt a muzsikát, amely nem adja magát könnyen a hallgatónak.


Jakob Bro: Returnings  (ECM, 2018)

1. Oktober (Jakob Bro)

2. Strands (Jakob Bro)

3. Song for Nikolai (Jakob Bro)

4. View (Palle Mikkelborg)

5. Lyskaster (Jakob Bro)

6. Hamsun (Jakob Bro)

7. Returnings (Jakob Bro)

8. Youth (Palle Mikkelborg)


Jakob Bro - gitár

Palle Mikkelborg - trombita, szárnykürt

Thomas Morgan - bőgő

Jon Christensen - dobVissza a lemezhez