JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Lemezpolc kritika:
Bro, Jakob - Uma Elmo

Bro, Jakob: Uma Elmo 2021. február 18., Salvai Ádám

jakob-bro-uma-elmo.jpg

Jakob Bro – Uma Elmo (ECM/Hangvető)


Jakob Bro a skandináv jazz és az ECM legfontosabb művészei között szerepel, ez nem is lehet kérdés. A legendás kiadó égisze alatt pedig most megjelent a legújabb albuma vezetőként, ami az „Uma Elmo” címet kapta.

A dán gitáros már az ötödik lemezét jelentette meg néhány nappal ezelőtt az ECM Records gondozásában. A felállás kissé szokatlan, de annál izgalmasabb, amiben egy új trióval mutatkozik be. Jakob Bro mellett hallhatjuk még a norvég Arve Henriksen trombitást és a spanyol Jorge Rossy dobost. Érdekesség, hogy az első alkalom, amikor ez a három ember együtt zenélt, az a nap volt, amikor összeültek rögzíteni a lemezt a Swiss Radio stúdióban, Lugano-ban.

Az első dal a "Reconstructing a Dream" egész kevésből, nagyon lentről indul. Nagyon lírikus és igen sötét világát a „To Stanko” követi, amely tisztelgés a néhai lengyel trombitás, Tomasz Stańko előtt, akivel korábban együtt is dolgoztak.

A harmadik a „Beautiful Day”, amely kezdetben továbbviszi az eddigi borús, sötétebb hangulatot és végig meg is őrzi, mégis valahogyan más színben tünteti fel azt.

A „Morning Song” következik a sorban, Jakob Bro üveghangokkal indít, amire gyönyörűen úszik rá Henriksen és Rossy játéka. A melankólia jelen van itt is, ebben a dalban azonban egy jóval pozitívabb, egyben megnyugtatóbb környezetet teremtettek a zenészek.

Az ötödik a „Housework”, az eddigieknél is lassabban épül fel; hosszúságra is kiemelkedik az albumon szereplő dalok közül.

A „Music for Black Pigeons” egy újabb tisztelgés, ezúttal a tavaly elhunyt Lee Konitz felé, akivel Jakob Bro folytatott érdekes beszélgetéseket.

Ezt követi a „Sound Flower”, Henriksen gyönyörű hangszínen szólaltatja meg a hangszerét, a zenészek között valami nagyon erős kapocs érződik, ahogyan kiegészítik egymást.

Meghallgathatjuk még a „Slaraffenland” címet viselő szerzeményt, majd zárásként a „Morning Song” egy újabb variációját.

A dalok egyértelműen távol állnak a megszokott, mainstream dalszerkezetektől; viszont olyan élményt is szolgáltatnak, amik túlmutatnak a szokásos kereteken.

Számomra nagyon jó élmény volt ez a lemez. Jakob Bro egyébként is azok közé tartozik, akiket nem hallgattam még annyit, amennyit szerettem volna, ez most egy jó lehetőség volt rá. A gitár-trombita-dob trió felállás pedig olyan, ami már többször megmozgatta a fantáziám. Nagyon jó volt hallani, ahogyan ekkora művészek aknázzák ki a lehetőségeket egy ilyen felállásban.

Az ECM hivatalos honlapján pedig szembe jött velem az információ, miszerint október 20-án remélhetőleg személyesen is meghallgathatjuk az „Uma Elmo” anyagát a MOMkultban. A leírás szerint Bro zenésztársai Mark Turner, Thomas Morgan és Jorge Rossy lesznek. Nagyon szurkolok, hogy erre valóban sor kerüljön, izgatottan várom!


Jakob Bro: Uma Elmo (ECM Records, 2021)

1. Reconstructing a Dream

2. To Stanko

3. Beautiful Day

4. Morning Song

5. Housework

6. Music for Black Pigeons

7. Sound Flower

8. Slaraffenland

9. Morning Song (var.)


Vissza a lemezhez