JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Carlon, Paul - Blues for Vita

Carlon, Paul: Blues for Vita 2024. június 24., Dr. Peller György

paul-carlon-quintet-blues-for-vita.jpg

Paul Carlon Quintet – Blues for Vita


PAUL CARLON amerikai szaxofonos és zeneszerző hatodik albuma a „Blues for Vita”.

A New York-i jazz színtér egyik legfoglalkoztatottabb és legötletesebb szaxofonosára, Carlon-ra nagy hatással volt az afro-karibi zene, számos latin jazz stílusú zenekarban is játszott-játszik, illetve zeneszerzőként is közreműködik. Emellett „természetesen” a blues és a bebop is jelen van szaxofonjátékában, de mindvégig érződik rajta a latin jazz „lüktetés”.

A quintetjének tagjai: EDDIE ALLEN - trombita, HARVIE S - basszusgitár, HELIO ALVES – zongora, WILLIE MARTINEZ - dob.

A „BLUES FOR VITA” nyolc számából öt Carlon saját szerzeménye.

Az album két standardet is tartalmaz, Richard Rodgers „It Never Entered My Mind” című szerzeményének Miles Davis féle megközelítését, és Frank Loesser „Never Will I Marry” című dalának Cannonball Adderley és Nancy Wilsonnal közösen előadott változatát.

Valamint Larry Willis zongorista egy szerzeményét, az „Isabel the Liberator”-t, amelyet eredetileg Woody Shaw trombitás rögzített.

Az album nyitószáma a "Dee Dot" is egy blues szerkezetű kompozíció, amely Art Blakey Jazz Messengers-ének hard bop stílusában szólal meg.

A lemez címadó számát, a "Blues for Vita"-t feleségéről, Lavita-ról nevezte el, akinek arcképe a lemezborítón is látható.

Carlton mellett a másik fúvós, Eddie Allen trombita játéka is kiemelendő az albumon, ízes-blues-os, ugyanakkor dallamos szólói kiválóak. Az egész albumon végigvonul a virtuóz latin jazz feeling, a nagyszerű ritmusszekció támogatásával.

A „BLUES FOR VITA” 2024. július 29-étől lesz elérhető a digitális platformokon.

És a címadó téma így szól élőben:

https://www.youtube.com/watch?v=w9teQnGk-dg


Vissza a lemezhez