JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Coltrane, John - Another Side of John Coltrane

Coltrane, John: Another Side of John Coltrane 2021. szeptember 11., Gáspár Károly

john-coltrane-another-side-of-john-coltrane.jpg

John Coltrane - Another Side of John Coltrane (Craft Recordings/Universal Hungary)


„Minden oldala zseniális!”

Ha mindössze három nevet említhetnék a jazztörténelem legnagyobb alakjai közül, biztos, hogy köztük lenne John Coltrane (1926-1967). A zseniális szaxofonos, komponista olyan életművet hagyott maga után, mely örök időkre etalon marad minden szempontból.

A Craft Recordings most egy válogatás albummal jelentkezett Coltrane azon felvételeiből szemezgetve, amelyeken zenekari tagként, vagy ahogy „amerikaiul” mondják: „sideman”-ként szerepelt.

Nézzük, mit kínál a nagyszerű menü! Sonny Rollins zenekarával a „Tenor Madness”, Miles Davis formációival a „’Round Midnight”, az „Oleo”, az „Airegin”, és a „Someday Prince Will Come” csendül fel.

Thelonious Monk együttesében közreműködve a „Monk’s Mood”-ot, az „Epistrophy”-t, és a „Trinkle, Trinkle”-t hallhatjuk, de megszólal Tadd Dameron-ékkal a „Soultrane”, Art Taylor-ékkal a „C.T.A”, és a Red Garland Quintet előadásában a „Billie’s Bounce” is.

A jól ismert felvételek a legendás lemezekről egy csokorba szedve alátámasztják, hogy Coltrane tagként, csapatjátékosként is ugyanolyan kivételes volt, mint zenekarvezetőként. Persze, ha valahol Ő fújt a „csőbe”, kétségkívül megváltoztatta a zenekar arculatát, jellegét, hiszen olyan erős egyéniségként volt jelen, ami által ez már prognosztizálható volt még koncert- vagy lemezfelvétel előtt.

Na de mégis, egy pillanatra nem lehet érzékelni valamiféle „most aztán megmutatom” jelleget a játékában, hozzáállásában, annál inkább társai és a muzsika iránti nagy-nagy tiszteletet és alázatot.

John Coltrane esetében mi mást mondhatna az egyszeri kritikus, jazzista, minthogy hallgassuk, élvezzük, és adjunk hálát Istennek, amiért itt járt-kelt, muzsikált köztünk ez a felbecsülhetetlen értéket képviselő géniusz!


John Coltrane: Another Side of John Coltrane (Craft Recordings 2021)

1. Tenor Madness

2. ’Round Midnight

3. Oleo

4. Airegin

5. Soultrane

6. C.T.A

7. Monk’s Mood

8. Epistrophy

9. Trinkle, Trinkle

10. Billie’s Bounce

11. Someday My Prince Will Come


Vissza a lemezhez