JazzMa

Friss Hírek

Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Coltrane, John - Both Directions at Once:
The Lost Album

Coltrane, John: Both Directions at Once:
The Lost Album 2018. július 24., Gáspár Károly

coltrane-john-bothdirectionsatoncethelostalbum.jpg

Coltrane, John: Both Directions at Once: The Lost Album (Impulse!, 2018)

„Köszönjük, Naima!”

Juanita Naima Grubbs. Az amerikai hölgy a jazztörténet egyik legnagyobb alakjának, John Coltrane szaxofonosnak volt -ha jól tudom- az első felesége. Útjaik 1966-ban váltak szét. A szakítás előtt három évvel -1963 márciusában- vonult be legendás quartetjével „’Trane” a Van Gelder stúdióba, és rögzítettek egy anyagot. A felvétel eredetije sajnos megsemmisült, azonban a zenekarvezető saját példányát akkori párjára bízta, aki - hála Istennek! - megőrizte azt. Nos, a családi ereklyék közül most került elő ez a bizonyos eltűntnek hitt „master”, és végre megjelenhetett 55 évvel később a két CD-nyi „Both Directions at Once”!


Aki csak kicsit is ismeri Coltrane-t, kívülről fújja nagy négyese tagjainak nevét, de a rend kedvéért és tiszteletem jeléül, azért mégiscsak felsorolom partnereit a régi-új albumon. McCoy Tyner (1938) zongorázik, Jimmy Garrison (1934-1976) bőgőzik, és Elvin Jones (1927-2004) dobol.

A dupla lemezen 7-7 dalt hallhatunk; Coltrane kompozíciói mellett felcsendül két változatban Lehár Ferenctől a „Vilia” (nem tévedés, egy operett részletről van szó, persze „Coltrane-osítva”!), és Eden Ahbez klasszikusa, a „Nature Boy”.

A „track”-ek között találunk néhány olyan „’Trane” témát, melynek nem tudjuk a címét, így ezek „Untitled Original” elnevezés alatt szerepelnek.

A „Both Directions at Once” hallgatása közben szinte végig az járt a fejemben, hogy lehetett 1963-ban ennyire modernül játszani?! Persze, eddig is tudtuk, hogy Coltrane és társai „ezer évre” előre játszottak, de ennek a „meglepetés” anyagnak valahogy még inkább kidomborodik a modernitása, merészsége, stílusteremtő mivolta.

Coltrane tenor és szoprán szólói, Tyner rögtönzései, harmóniái, Garrison és Jones kísérése a mai napig utolérhetetlen, túlszárnyalhatatlan!

Az Erő és a Hit újabb zseniális megnyilvánulása számomra a „The Lost Album”! Coltrane legyőzve démonait, Isten felé fordult és tudatosan, hihetetlenül nagy energiával ontotta magából a Szeretetet, az „A Love Supreme”-ot! Az Örökkévaló Őt ajándékozta meg azzal a tudással, melynek nyomába sem ér/érhet senki! Coltrane élt is ezzel a „hatalommal”; szépen, szerényen, de ellentmondást nem tűrően, csakis előre és persze az ég felé tekintve.

Köszönet minden jazzista és jazzrajongó nevében Naima asszonynak, hogy megőrizte a kincset, és hála az Impulse! kiadónak, amiért felébresztette „Csipkerózsika álmából” ezt a Csodát!

John Coltrane: Both Directions at Once: The Lost Album (Impulse! 2018)

CD 1.

1. Untitled Original 11383 (Take 1)

2. Nature Boy

3. Untitled Original 11386 (Take 1)

4. Vilia (Take 3)

5. Impressions (Take 3)

6. Slow Blues

7. One Up, One Down (Take 1)

CD 2.

1. Vilia (Take 5)

2. Impressions (Take 1)

3. Impressions (Take 2)

4. Impressions (Take 4)

5. Untitled Original 11386 (Take 2)

6. Untitled Original 11386 (Take 5)

7. One Up, One Down (Take 6)


John Coltrane - tenor- és szopránszaxofon
McCoy Tyner - zongora
Jimmy Garrison - bőgő
Elvin Jones - dob


Vissza a lemezhez