JazzMa

Friss Hírek

Summer in the City2024. június 16.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Coltrane, John - Evenings at the Village Gate

Coltrane, John: Evenings at the Village Gate 2023. november 24., Gáspár Károly

john-coltrane-evenings-at-the-village-gate.jpg

John Coltrane - Evenings at the Village Gate (Impulse!/Universal Hungary)


„Köszönjük, Mr. Alderson!”

1961 augusztusában a New York-i Village Gate klubban adott koncerteket a John Coltrane Quintet. Ezen estekről -tudomásom szerint- hivatalos felvétel nem készült, azonban egy jazzrajongó, bizonyos Richard Alderson rögzítette a hangversenyeket, így maradtak fenn az utókor számára, felbecsülhetetlen értékként. A szalagok a „Nagy Alma” közkönyvtárából kerültek elő, és most az Impulse! kiadó tette őket közkinccsé „Evenings at the Village Gate: John Coltrane with Eric Dolphy” címmel.

A lemezen John Coltrane tenor- és szopránszaxofonozik, Eric Dolphy fuvolázik, basszusklarinétozik, és altszaxofonozik, McCoy Tyner zongorázik, Reggie Workman és Art Davis bőgőzik, Elvin Jones dobol.

A koncertekről öt dalt választottak ki az album tartalmaként, ezek a következők: „My Favorite Things” (Richard Rodgers), „When Lights Are Low” (Benny Carter), „Impressions” (John Coltrane), „Greensleeves” (tradicionális), „Africa” (John Coltrane).

Hogy Coltrane és Dolphy nagyszerű párost alkottak eddig is tudtuk, de ez az anyag még inkább rávilágít erre. Eric Dolphy formabontó, rendkívül merész játéka kapcsán még 2023-ban is felkapja a fejét az ember, Coltrane géniuszát pedig nem kell senkinek bemutatnom, hiszen -legalábbis véleményem szerint- Ő a modern jazz-szaxofonozás alfája és omegája.

Az a nagy helyzet, hogy ezt a muzsikát bizony nem tudja azóta senki sem felülmúlni, annyira előremutató, novumokkal teli, mainstream-re épülő, mégis modern. Követők akadnak szép számmal -és ez örömteli-, de az igazinál, az „original”-nál nincsen jobb, nem is lesz.

Jazztörténeti jelentőségű felvétel az „Evenings at the Village Gate: John Coltrane with Eric Dolphy”, így mi mást mondhatnék, kötelező darab a polcon.

Evenings at the Village Gate: John Coltrane with Eric Dolphy (Impulse! 2023)

1. My Favorite Things

2. When Lights Are Low

3. Impressions

4. Greensleeves

5. Africa

John Coltrane – tenor- és szopránszaxofon

Eric Dolphy – fuvola, basszusklarinét, altszaxofon

McCoy Tyner – zongora

Reggie Workman, Art Davis – bőgő

Elvin Jones – dob


Vissza a lemezhez