JazzMa

Friss Hírek

Ron Carter2020. július 06.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Játék – 2020 július2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.

Lemezpolc kritika:
Corea, Chick - Antidote

Corea, Chick: Antidote 2019. július 01., Simády Béla

chick-corea-the-spanish-heart-band-antidote.jpg

Chick Corea – The Spanish Heart Band – Antidote (Concord Jazz 2019 június)


„Genetikailag olasz vagyok, de szívem spanyol. Ezen a zenén nőttem fel.” – Chick Corea szavai ezek, miután néhány napja megjelent új, multi-kulti oktet albumáról kérdezték. Jómagam nagyon kíváncsi voltam, milyen lesz ez az album, hiszen a „My Spanish Heart” című lemezből több példányt használtam el, hallgattam rongyosra megjelenésének idején. Szerintem nem vagyok egyedül a véleményemmel, miszerint az említett LP a valaha elkészített legjobb Corea alkotás. Sokáig úgy gondoltam, nem is fogom meghallgatni ezt az újdonságot, hiszen ki gondolhatja komolyan, hogy ez a nyomába érhet a Steve Gadd, Stanley Clarke, Don Alias, Gayle Moran és a fúvósok alkotta fantasztikus eredeti hangulatnak.

De már az első szám meghallgatásakor rájöttem, hogy ez nem egy egyszerű „remake”. Egy igazi latinos hangzású lemez készült, igazán autentikus zenészekkel, Nino Josele flamenco gitáros és Jorge Pardo szaxofonos/fuvolista Spanyolországból (ők korábban Paco De Lucia zenésztársai voltak), Carlitos Del Puerto basszusgitáros Kubából, Lusito Quintero ütős Venezuelából érkeztek, Michael Rodriguez trombitás, Steve Davis trombonos, Marcus Gilmore dobos az amerikai vonalat képviselték. Telitalálat volt a fantasztikus hangú panamai Rubén Blades szerepeltetése a címadó, és az ötletadó számban, valamint Maria Bianca éneke a „Desafinado” című örökzöldben. A klasszikus album címadó számának (My Spanish Heart) feldolgozását Gayle Moran Corea remek vokál kórusa vezeti be. A lemezen végig nagy szerepet kapnak a különféle latin ütőhangszerek, Corea elmondása szerint a ’60-as évek elején közvetlen közelről szemlélte Tito Puentes, Machito, Mongo Santamaria, Ray Barretto, Eddie Palmieri koncertjeit, és ezek kitörülhetetlenül hozzájárultak a „spanyol szív” érzés kialakulásához.

A lemez kiemelkedő tisztelgés Paco De Lucia játéka és zenei hagyatéka előtt. Két olyan számot is elővettek, amiken annak idején Corea és De Lucia közösen játszottak, ezek a „The Yellow Nimbus” a zongorista „Touchstone” című lemezéről, illetve a címadó szám a gitáros „Zyryab” című LP-jéről. Nino Josele fergeteges játéka hűen idézi fel a több, mint 5 éve elhunyt flamenco gitáros emlékét.

Chick Corea erre a lemezfelvételre újra elővette a ’70-es években rá jellemző billentyűs fegyvertárát, a hagyományos zongora mellett előkerültek a Moog szintetizátorok, a Fender Rhodes, hogy korhűen szólaljanak meg a dalok. Némelyik szám akár az eredeti „My Spanish Heart” albumon is megállná a helyét.

A 77 éves  – közel két tucat Grammy tulajdonos -  Jazz Mester ismét remekművet alkotott. Ahogy a lemez címéről elmondta: „A zene és a művészet egyfajta ellenszere (antidote) az élet sötét oldalának.” Javaslom, aki tudja, próbálja ki, hogy ez valóban így van, a zenei anyag mindenféle formában kapható (LP, CD, Hi-res letöltés), illetve ma este a Kongresszusi Központban élőben megtekinthető.


Tracklist

1, Antidote

2, Duende

3, The Yellow Nimbus – Part I.

4, The Yellow Nimbus – Part 2.

5, Prelude to My Spanish Heart

6, My Spanish Heart

7, Armando’s Rhumba

8, Desafinado

9, Zyryab

10, Pas De Deux

11, AdmirationVissza a lemezhez