JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Ferenc2021. május 11.
Ineffable: New Dimension2021. május 10.
Grencsó 65!2021. május 09.
Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.

Lemezpolc kritika:
Corea, Chick - Trilogy 2

Corea, Chick: Trilogy 2 2021. április 28., Gáspár Károly

chick-corea-trilogy-2.jpg

Chick Corea - Trilogy 2 (Concord Records/Universal Hungary)


„Taps!”

2021. február 9-én, 79 éves korában hagyta itt a földi létsíkot a jazztörténet egyik legjelentősebb alakja, Chick Corea. A mindig energikus, rendkívül szimpatikus zongorista, zeneszerző halálhíre világszerte sokkolta a szakmát, és a műfaj kedvelőit, hiszen szinte az utolsó pillanatig hallatott magáról online oktató videók által, amelyeket látva, nem gondoltuk volna, hogy hamarosan végleg búcsúznunk kell Tőle.

Corea „Trilogy” címmel 2014-ben jelentkezett trió albummal, melyen Christian McBride (bőgő) és Brian Blade (dob) voltak partnerei. Erről a felvételről is nekem volt szerencsém recenziót írni; a kritika 2014. szeptember 26-án jelent meg természetesen itt, a JazzMa.hu-n.

Most Maloschik Róbert Főszerkesztő Úr nagy örömömre újra rám gondolt Corea kapcsán, és megkért, hogy osszam meg Önökkel gondolataimat a fenti korong újabb fejezeteként megjelent dupla lemezről, a „Trilogy 2”-ról, amely koncertfelvétel keretében mutat meg nekünk 12 dalt (kétszer hatot) a Corea-McBride–Blade Trio előadásában.

A „Trilogy 2” először 2018-ban Japánban jelent meg, majd 2019-ben már szélesebb körben elérhetővé vált.

Az idei Grammy-díj átadáson két kategóriában is megkapta az elismerést az anyag, hiszen a „Best Jazz Instrumental Album” és a „Best Improvized Jazz Solo” díját megkapta a „Trilogy 2”, illetve az utóbbi esetében, az „All Blues”-ban játszott szólójáért Chick Corea.

A dupla CD-n három Chick Corea („500 Miles High”, „La Fiesta”, „Now He Sings, Now He Sobs”), két Thelonious Monk („Crepuscule with Nellie”, „Work”), illetve egy-egy Steve Swallow („Eiderdown”), Miles Davis („All Blues”), Joe Henderson („Serenity”), és Kenny Dorham („Lotus Blossom”) kompozíció csendül fel.

Ezek mellett, a nem jazz zenészek által szerzett, klasszikus jazz standard-ek közül a következő kettőt játszotta el a trió: „How Deep Is the Ocean” (Irving Berlin), „But Beautiful” (Jimmy Van Heusen–Johnny Burke).

Egyfajta jóféle kakukktojásként a Corea által szeretett és nagyra becsült Stevie Wonder „Pastime Paradise” című munkája is a repertoáron szerepelt.

Corea-ra jellemző volt a nagyfokú precizitás, a dalok kidolgozottsága, részletekig menő összepróbálása a zenekarral. Ebből fakadóan, időnként számomra túlságosan steril, „piszok” nélküli produktumokat hallhattunk Tőle. Ezen véleményemnek hangot is adtam a „Trilogy”-ról született kritikámban. Persze ez nyilván szubjektív meglátás a részemről.

Higgyék el, nem egyfajta posztumusz tiszteletadás, amikor azt állítom: a „Trilogy 2”-n Corea jó értelemben véve elengedte ezt a „katonás rendet”, és felszabadultan, ámulatba ejtően zongorázott.

Kérem, ne értse félre senki; nem azt mondom, hogy egész pályafutása alatt nem játszott mindig zseniálisan, lenyűgözően, de a „Trilogy 2” engem valahogy jobban megfogott, magával ragadott, mint néhány másik albuma.

Ennek a lemeznek a kisugárzása, az aurája maga a nagybetűs JAZZ, annak minden értékét magába foglalva! A pompás ritmusszekció, és egy géniusz szólista közös munkájának finom gyümölcse, amit mindenkinek meg kell ízlelnie, aki szereti a műfajt!

Köszönet mindenért Chick Corea Mesternek, nyugodjon békében!


Chick Corea: Trilogy 2 (Concord Records 2018-19)

CD 1

1. How Deep Is the Ocean

2. 500 Miles High

3. Crepuscule with Nellie

4. Work

5. But Beautiful

6. La Fiesta

CD 2

1. Eiderdown

2. All Blues

3. Pastime Paradise

4. Now He Sings, Now He Sobs

5. Serenity

6. Lotus Blossom


Chick Corea – zongora

Christian McBride – bőgő

Brian Blade – dob


Vissza a lemezhez