JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Coryell, Larry - Seven Secrets

Coryell, Larry: Seven Secrets 2017. július 09., Dr. Szabó Csaba

larry-coryells-11th-house-seven-secrets.jpg

Larry Coryell's 11th House - Seven Secrets (Savoy Jazz)


Számok listája: Alabama Rhap Corollary; Mr. Miyake; Dragon's Way; Philly Flash; Molten Grace; Seven Secrets; The Dip; Having Second Thoughts; Some Funky Stuff; Mudhen Blues; Zodiac.

Zenészek: Larry Coryell: elektromos gitár (1-4, 6-11), akusztikus gitár (5); Julian Coryell: gitár (1-4, 6-11); Randy Brecker: trombita (1-4, 6-11); John Lee: basszusgitár (1-4, 6-11); Alphonse Mouzon: dobok (1-4, 6-11), szintetizátorok (6, 8, 9, 11); Dennis Haklar: akusztikus gitár (3).

Habár a zenét 2016 tavaszán vették fel, és a borítón is a 2016-os szám szerepel, a lemezt csak 2017 júniusában adta ki a Savoy Jazz kiadó. Addigra, sajnos sok tragikus dolog történt. Először is, Alphonse Mouzon halála, 2016 karácsonyán (három hónap alatt végzett vele a rákbetegség egy különösen agresszív formája). Aztán 2017 februárján Larry Coryell követte őt, szívelégtelenségben halt meg úgy, hogy előző este még játszott az Iridium-ban. Tehát, az 11th House "régi" tagjai közül csak John Lee basszusgitáros és Randy Brecker trombitás érte meg az utolsó lemez megjelenését.

Milyen ez a lemez? Az 11th House ott folytatja, ahol a hetvenes években abbahagyta. Fúziós zene, a legjavából. Szárnyaló dallamok, mély groove-ok, csillogó gitárjáték (nemcsak a legendás Larry Coryell, hanem fia, Julian is csodálatosan játszik, szólózik például a „Dragon's Way” számban), Randy Brecker letisztult (néhol kicsit túl-effektesített) trombitálása. Mouzon is tündököl, mint dobos (lásd: a „Seven Secrets” bevezető dobszólója), és mint zeneszerző (lásd: „Seven Secrets”, „Having Second Thoughts”, „Zodiac”). John Lee vastag, sziklaszilárd basszusgitárja (fret-tel, vagy anélkül) sem szólt talán még ilyen jól soha. De a legkomplexebb, leg-11th-House-osabb kompozíciókat (az első két szám: „Molten Grace” és „Mudhen Blues”) továbbra is Larry "szállította" a lemezhez.

Remekül szól a CD, nagyon jól eltalálták a hangzást, az arányokat, a hangszíneket (Floridában, a Fish Tank Recordings stúdióban vették fel a lemezt). A Stones után szabadon: "I know, it's only fusion, but I like it. I like it, I like it, yes I do." Tessék megbecsülni ezt a lemezt, mert - habár Julian és John Lee, vendégzenészekkel, még "teljesített", 2017 nyarán, egypár lekötött koncertet - több eredeti 11th House project, vagy lemez, sajnos, már nem lesz.


Vissza a lemezhez