JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Béla2021. április 23.
Kis hírek – friss hírek2021. április 23.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Cotter, Leon - Playing the Fool

Cotter, Leon: Playing the Fool 2013. november 18., Dennert Árpád

leon-cotter-playing-the-fool.jpg

Leon Cotter egy fiatal Portland-i szaxofonos, akinek ez az első lemeze. Azért írok fiatalt, mert sehol nem sikerült utána járnom a születési évének, de a fotói alapján a húszas évei közepén járhat. Figyelemre méltó anyag, annak ellenére, hogy nekem egy kissé talán túl eklektikusra sikerült. Ezt nem feltétlen negatívum, hisz talán pont emiatt élvezetes hallgatni. Az utolsót kivéve az összes szerzemény Leon tollából való, ami szintén elismerésre méltó.

Van itt minden, mi fülnek ingere: az ötvenes évek Miles-Coltrane hangzását idéző nóta, gospel hangulatú ballada, dob/bőgő/szaxofon trió, ami a mai modern jazz egyik legsűrűbben használt hangszer összeállítása, páratlan lüktetésű, szépen elklarinétozott darab, New Orleans-i stílusú csibészkedés, nyolcados lüktetésű modern kompozíció és a végére egy tradicionális, énekes darab.

Az ifjú zenekarvezető remek zenésztársakat talált lemeze elkészítéséhez, akik közül legelőszőr is Juhász Marcit emelném ki, mint a zenekar dobosát. Érzékeny, soha túlzásba nem vitt, roppant muzikális játékmódja nagy kedvencem! Méltán büszke lehet rá a magyar jazz-társadalom!


A felvételek sorrendje és időtartama:

1. Playing the Fool 6:35

2. Two Faces, No See 6:24

3. Yard Art 5:56

4. Migration 6:51

5. What You Wanted 7:01

6. Second Class Citizen 7:01

7. My Lagan Love 5:22


A zenészek listka: Leon Cotter - szaxofon, klarinét, Christian Li – zongora, Marton Juhasz – dob, Sang-ouk Jung – bőgő, Noah Frank – trombita, Devin Riley – harsona, Susa Lynne – ének.

Ami igazán tetszik ebben az albumban, hogy ellentétben sok mai jazz lemezzel, nem fájt, hogy végig kell hallgatnom, épp ezért bátran ajánlom mindenki figyelmébe.Vissza a lemezhez