JazzMa

Friss Hírek

Loueke, Lionel: HH2021. május 08.
JazzUp – Eck Léda2021. május 06.
Bärtsch,Nik: Entendre2021. május 05.
Mist, Alfa: Bring Backs2021. május 04.
Játék – 2021 május2021. május 02.
JAZZ-KÜLÖNC2021. április 29.
JazzUp – Barcsik Bogi2021. április 29.
Corea, Chick: Trilogy 22021. április 28.
Iyer, Vijay: Uneasy2021. április 25.

Lemezpolc kritika:
Darche, Alban - Le Gros Cube 2.

Darche, Alban: Le Gros Cube 2. 2021. február 16., Bereczki Bálint

alban-darche-le-gros-cube-2.jpg

Alban Darche - Le Gros Cube 2. (Yolk Records)


Alban Darche (1974) szaxofonos a francia és az európai jazzvilág elismert alkotója és muzsikusa. Rengeteg különböző világú projekt és nagyjából 30 lemez áll már a háta mögött. Szabad és innovatív szellem, aki a jazzt különböző, teljesen más stílusokkal fűszerezi a poptól az operán át egészen a slam poetry-ig. Legutóbbi megjelenése egy big band lemez, melynek címe „Le Gros Cube 2.”. (Ez csak március 3-án feg megjelenni, de a Yolk Records egyik tulajdonsa, a francia bőgős Sébastien Boisseau már most elküldte a lemezt a www.jazzma.hu-nak kritika írásra!)

Annak ellenére, hogy a korongon hallható muzsika korántsem nevezhető tradicionálisnak, Darche mégis a klasszikus amerikai big band felállásban gondolkodott, ami a swingkorszakból nőtte ki magát. Izgalmas kontrasztot teremt, hogy a kortárs muzsika ebben az ortodox formában szólal meg. Ebben persze nagy szerepe van a zenekar tagjainak is, olyan nagy neveknek például, mint Jon Irabagon szaxofonos Amerikából, Jean-Paul Estiévenart trombitás Belgiumból, vagy Samuel Blaser pozános Svájból.

Darche kompozíciói intellektuálisak, rendkívül összetettek, a motívumok csaponganak össze vissza. Mire a hallgató füle ráállna valamire, a banda már egészen máshol jár. Szerencsére mindig jön egy szólista, aki virtuóz improvizációval visszaterel a feelingre. Az arrangement vegytiszta, a finom puha mélyeket egy tuba koronázza meg, ami a basszusharsona szerepére ugorhatott be. A szólamok bonyolultak, nem lehetett kis erőfeszítés feljátszani őket, de a lemez mégis egyben lett felvéve.

Aki vérbeli, modern big band lemezt szeretne hallgatni, másfelé keresgéljen, viszont aki arra kíváncsi hogyan szól egy merész kortárs jazzlemez egy hagyományos összetételű zenekartól, annak be fog jönni a „Le Gros Cube 2.”.


Vissza a lemezhez