JazzMa

Friss Hírek

A Mester2022. május 18.
Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Lemezpolc kritika:
de Waal, Emil - Vente

de Waal, Emil: Vente 2021. augusztus 13., Dennert Árpád

emil-de-waal-vente.jpg

Emil de Waal - Vente (April Records – 2021)


Dánia egyik elsőszámú dobosának legújabb lemeze egy igen eklektikus hangulatú zenei anyagot tartalmaz. A „Vente” című album valójában egy hosszú ideje tartó együttműködés hatodik állomása Waal és triója, illetve a veterán klarinétos, Elith ”Nulle” Nykjær (84) között.

Waal zenei világára egyaránt jellemző a blues-os, popos, jazzes, vagy épp elektronikus zenei hangzás. A dalokat hallgatva hol egyik, hol másik stílus üti fel a fejét, ám ez nemhogy nem zavaró, de épp igen érdekessé teszi az albumot.

Nykjær klarinétjátéka remekül illeszkedik a dalokba, épp annyit játszik és úgy, hogy remekül belesimul az adott dal szövetébe.

A dobon és klarinéton kívül még egy hangszer van, amely minden dalban megszólal, ez a Hammond orgona. Dan Hemmer pazar szőnyeget terít hangszerével a többiek és az összes dal alá.

A quartet negyedik tagja egy igazi multi hangszeres zenész, Gustaf Ljunggren, aki szinte minden dalban más hangszeren szerepel, kiválóan. Az ő kezei alatt szólal meg a gitár, a steel gitár, a cseleszta, a marimba, sőt az egyik dalban egy klarinét is.

A „Vente” című lemezt ne hallgassa, aki igazi jazzre vágyik, ez nem egy jazz lemez. Jó szívvel ajánlom viszont azoknak, akik szeretik a több műfajból merítkező, valóban igényes, jazzes hangzású muzsikát. Biztos vagyok benne, ők nem fognak csalódni.


Emil de Waal: dob, ütőhangszerek 
Elith ”Nulle” Nykjær: klarinét
Dan Hemmer: Hammond orgona
Gustaf Ljunggren: elektromos gitár, steel gitár, mandola, cselezsta, marimba, klarinét


Vissza a lemezhez