JazzMa

Friss Hírek

A Mester2022. május 18.
Nagy Emma: Synced2022. május 14.
Makovics Dénes 60!2022. május 12.
XV. BODAJKI JAZZ TÁBOR2022. március 22.

Lemezpolc kritika:
Francel, Mulo - Crossing Life Lines

Francel, Mulo: Crossing Life Lines 2020. szeptember 25., Bereczki Bálint

mulo-francel-crossing-life-lines.jpg

Mulo Francel – Crossing Life Lines (Fine Music)


Mulo Francel a német szaxofonos és világjáró legújabb projektében zenei és életutakat keresztez, amire a lemez címe is utal. Olyan kelet- és közép-európai muzsikusokkal dolgozott együtt, melyek felmenői megszenvedték a második világháborút, és ez a közös kapocs nemcsak összeköti őket, hanem egy láthatatlan pontot is ad a zenei kommunikációhoz, mellyel ösztönösen érzik egymás gondolatait, reflektálnak egymás zenei örökségére. Francel legfontosabb magának feltett kérdése az volt, mielőtt nekivágott a munkának, hogy hogyan kezeljük azt a sok szenvedést és fájdalmat, és ha érintettségünk volt benne nagyszüleink részéről, akkor kérjünk-e bocsánatot, vagy foglalkozzunk-e ezzel egyáltalán? A válasz a zene, ez az album, ami a régmúltba kalauzolja a hallgatót, a régi békeidőkbe, ahol még nem feszültek egymásnak ezek a nemzetek. Üzenete egyértelmű: a mostani békét őrizni kell, ebben a kultúrákon átívelő közös nyelv, a zene és a jazz is fontos részt érdemel.

Az album világa egy nosztalgikus hangulatba merülő, de a mai jazz nyelvezetével operáló világ. Jól hallgatható könnyed modern kávéházi jazz, mely könnyen képes magával ragadni a beavatatlan hallgatót is. Nagy paradigmadöntögetéseket ezért nem is kell várni a lemeztől. Kelet- és közép-európai világzenei ízek, Chopintől és Smetanától vett témák átdolgozásai, csipetnyi gypsy swing és klezmer, régi amerikai standard („Lover Man”) találkoznak nagyszerű muzsikusok tolmácsolásában.

Azoknál fog ez a lemez különösen betalálni, akik kedvelik a negyvenes évek előtti jazz világát, a jól kiszámított, virtuóz szólókat, a nosztalgikus melódiákat. Remek választás lehet egy fárasztó nap után. A booklet pedig érdekes történeteket mesél a dalokról, csupa személyes emlékkel.


Vissza a lemezhez