JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. február 24.
Odd Day2024. február 24.
66-ik jazz Grammy-díjasok2024. február 05.

Lemezpolc kritika:
Gretchen Parlato-Lionel Loueke - Lean In

Gretchen Parlato-Lionel Loueke: Lean In 2023. november 23., Kovács Linda

gretchen-parlato-lionel-loueke-leon-on.jpg

Gretchen Parlato-Lionel Loueke – Lean In (Edition Records)


A benini származású gitáros, Lionel Loueke (1973) és a Los Angeles-i Gretchen Parlato (1976) 20 évvel ezelőtt tették át székhelyüket New Yorkba, s mára a világ legismertebb és legelismertebb jazz-előadói között tartják őket számon.

Parlato pályafutása során megnyerte a világ legrangosabb verseny, a Thelonious Monk International Jazz Vocal Competition első helyét, valamint albumai között három Grammy-díj jelölést is találunk.

Louke a szélesebb közönség számára Herbie Hancock meghívására lett ismertebb és saját formációja mellett több, mint 80 lemezen szerepel.

Legfrissebb, " Lean In" címre hallgató közös albumuk a húsz éves barátságuk, egymás felé érzett inspirációjukat meséli el dalok formájában, melyről úgy fogalmaznak, hogy a " Lean In" megoszt érzéseket, reflexiókat gyógyulásról, mély igazságokról, családról és szerelemről. Loueke és Parlato  senkivel össze nem téveszthető, karakteres és egyedi soundja fémjelzi az albumot, így az ismerősen hathat annak dacára, hogy 12 új dal hallható rajta.

Mindkettejük védjegye a vokálisan megszólaltatott perkuszzív ritmusok, metrumok pulzáló játéka, mely sok dal esetében a dalok alaplüktetéseként szolgál.

Loueke természetes módon nyúl afrikai gyökereihez, így az afrikai népzene ezen a lemezen is markánsan megjelenik akár a lüktetések, akár maga a dal formájában, Parlato brazil ritmusok iránti szenvedélye pedig itt is tetten érhető.

A paletta színes, az afrikai ihletésű dalok mellett találunk Jobim feldolgozást, 80-as évek balladáját a Klymaxx-tól, vagy az underground világ jól ismert csapata, a Foo Fighters egyik dalának interpretálását is hallhatjuk.

Az alapvetően akusztikus hangzást néhány vendég egészíti ki, a dobos Mark Guilina (Parlato házastársa), a basszusgitáros Burniss Travis, valamint szerepet kaptak Parlato és Loueke gyermeki is, Marley Guiliana és  Lisa Loueke.

A lemez intim, érzékeny, de mégis erős és feszes zenéje, erőfeszítések nélküli játéka valóban azt az érzést adja, hogy könnyed játékról, történetek elmeséléséről, a két muzsikus közti bensőséges zenei és emberi kapcsolatról szól. A dalok jól felépítettek akár feszes groove-ról, akár lassabb bossa nova-ról legyen szó.

Ízlés és mértékletesség jellemzi az albumot, Parlato most is az egyedi énekével varázsol, talán kicsit nagyobb  dinamikai tartományban, mint amit eddig megszokhattunk, Loueke pedig továbbra is hozza azt az autentikus népzenei életérzést és ritmikai komplexitást, amit annyira szeretünk. Kiváló album (nem hiába kapott Grammy jelölést!), ajánlom szeretettel.

És aki szeretné meghallgatni a CD anyagát, az klikkeljen rá az alábbi linkre:

https://www.youtube.com/watch?v=uNI7ngAKajo&list=PLpRKigSPScLxXR1zGd5nnURUSAFcoGalv


Vissza a lemezhez