JazzMa

Friss Hírek

Jazzlista - december 08.2018. december 09.
Könyvbemutató a BMC-ben2018. december 06.
Lantos Zoltán: Sonaris2018. december 04.
Játék – 2018 december2018. december 02.
Bublé, Michael: Love2018. december 02.
HENDRIX SZÜLETÉSNAPJÁN2018. december 01.
Hegedűsök a klubban2018. november 29.
DUSKA duó nyert Pozsonyban2018. november 29.
BLANCHARD ÚJRA 2018. november 26.
A BAJNOKOK JUTALMA2018. november 21.
A szaxofon zamata - döntő2018. november 19.

Lemezpolc kritika:
Haslip, Jimmy - Kinsey, Scott - Gergő, Borlai - ARC Trio

Haslip, Jimmy - Kinsey, Scott - Gergő, Borlai: ARC Trio 2018. augusztus 27., Simády Béla

sleeve.jpg

Jimmy Haslip/Scott Kinsey/Borlai Gergő – ARC Trio (Blue Canoe Records, 2018. augusztus 24.)


Scott Kinsey játékában köztudottan Joe Zawinul zenei hagyományőrzésének elkötelezettje – nem mellesleg a Zawinul Legacy Band zenei igazgatója. Ez utóbbit Tony Zawinul hívta életre azért, hogy édesapja emlékét híven megőrizhessék volt zenésztársai és rajongói egyaránt. Kinsey együttese, a Human Element mélyen elmerült a Weather Report és a Zawinul Syndicate tradícióiban.

Természetes, hogy egyéb projectjei sem mentesek az osztrák billentyűs zenei hagyatékától. Így van ez jelen esetben is, amikor a Yellowjackets volt (és a Jeff Lorber Fusion jelenlegi) basszusgitárosa Jimmy Haslip társult Kinsey-vel, harmadikként a Barcelonában élő magyar dob-zseni, Borlai Gergő csatlakozott a zenekarhoz. (Nemrégen igencsak hasonló összeállításban készült el Gary Willis „Larger Than Life” című lemeze.)

A trió elnevezése utalás Haslip 1993-as, első, „ARC” című szólólemezére. Valahol ez az új felvétel is a basszusgitáros szóló munkájának indult, de valljuk be, a billentyűs jelenléte nem támogatja ezt igazán. Bár nagyon szép basszus futamokat hallunk, azért a zene összhatása leginkább a Zawinul Syndicate felvételeit juttatja eszünkbe. Kinsey imádja azokat a hangszíneket és hangszereket, amiket Zawinul olyan jellegzetes módon használt. Haslip azért időnként lelassítja a trance-szerű ritmusokat és némi latin színezetet visz a számokba, a szintén ebben specialista Tavaglione segítségével. Borlai Gergőről csak felsőfokon lehet szólni, igazi session szupersztár lett, a magyarra nehezen fordítható „deep groove” abszolút mestere. Kinsey még két világhírű dobost meghívott 2-2 szám erejéig, kis változatosságot csempészve a ritmusok közé.

A Zawinul fanok elégedettek lehetnek, egy újabb kiadvány őrzi, viszi tovább a zenei hagyatékot. Csak halkan jegyzem meg, hogy a következőnél valami egészen új ötletet sem ártana beleszőni az előadásmódba, mert nagyon kezdenek egyformák lenni az utóbbi lemezek…

  1. Owosso
  2. West Orange
  3. Conchita
  4. Viera
  5. Joan Miró
  6. Cedars
  7. Sprite
  8. Palo Alto
  9. I’m Hip
  10. Goan Wanderer


Jimmy Haslip – basszusgitár

Scott Kinsey – billentyűs hangszerek

Borlai Gergő – dob

Vinnie Colaiuta – dob (4,7)

Gary Novak – dob (8,10)

Steve Tavaglione – soprano sax, fuvola, EWI (2,4,6,10)

Judd Miller – EVI (6)


Vissza a lemezhez