JazzMa

Friss Hírek

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
Herold Péter: All That I Am2018. szeptember 22.
JazzUp - Klausz Ádám2018. szeptember 22.
KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN2018. szeptember 20.
PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Haslip, Jimmy - Kinsey, Scott - Gergő, Borlai - ARC Trio

Haslip, Jimmy - Kinsey, Scott - Gergő, Borlai: ARC Trio 2018. augusztus 27., Simády Béla

sleeve.jpg

Jimmy Haslip/Scott Kinsey/Borlai Gergő – ARC Trio (Blue Canoe Records, 2018. augusztus 24.)


Scott Kinsey játékában köztudottan Joe Zawinul zenei hagyományőrzésének elkötelezettje – nem mellesleg a Zawinul Legacy Band zenei igazgatója. Ez utóbbit Tony Zawinul hívta életre azért, hogy édesapja emlékét híven megőrizhessék volt zenésztársai és rajongói egyaránt. Kinsey együttese, a Human Element mélyen elmerült a Weather Report és a Zawinul Syndicate tradícióiban.

Természetes, hogy egyéb projectjei sem mentesek az osztrák billentyűs zenei hagyatékától. Így van ez jelen esetben is, amikor a Yellowjackets volt (és a Jeff Lorber Fusion jelenlegi) basszusgitárosa Jimmy Haslip társult Kinsey-vel, harmadikként a Barcelonában élő magyar dob-zseni, Borlai Gergő csatlakozott a zenekarhoz. (Nemrégen igencsak hasonló összeállításban készült el Gary Willis „Larger Than Life” című lemeze.)

A trió elnevezése utalás Haslip 1993-as, első, „ARC” című szólólemezére. Valahol ez az új felvétel is a basszusgitáros szóló munkájának indult, de valljuk be, a billentyűs jelenléte nem támogatja ezt igazán. Bár nagyon szép basszus futamokat hallunk, azért a zene összhatása leginkább a Zawinul Syndicate felvételeit juttatja eszünkbe. Kinsey imádja azokat a hangszíneket és hangszereket, amiket Zawinul olyan jellegzetes módon használt. Haslip azért időnként lelassítja a trance-szerű ritmusokat és némi latin színezetet visz a számokba, a szintén ebben specialista Tavaglione segítségével. Borlai Gergőről csak felsőfokon lehet szólni, igazi session szupersztár lett, a magyarra nehezen fordítható „deep groove” abszolút mestere. Kinsey még két világhírű dobost meghívott 2-2 szám erejéig, kis változatosságot csempészve a ritmusok közé.

A Zawinul fanok elégedettek lehetnek, egy újabb kiadvány őrzi, viszi tovább a zenei hagyatékot. Csak halkan jegyzem meg, hogy a következőnél valami egészen új ötletet sem ártana beleszőni az előadásmódba, mert nagyon kezdenek egyformák lenni az utóbbi lemezek…

  1. Owosso
  2. West Orange
  3. Conchita
  4. Viera
  5. Joan Miró
  6. Cedars
  7. Sprite
  8. Palo Alto
  9. I’m Hip
  10. Goan Wanderer


Jimmy Haslip – basszusgitár

Scott Kinsey – billentyűs hangszerek

Borlai Gergő – dob

Vinnie Colaiuta – dob (4,7)

Gary Novak – dob (8,10)

Steve Tavaglione – soprano sax, fuvola, EWI (2,4,6,10)

Judd Miller – EVI (6)


Vissza a lemezhez