JazzMa

Friss Hírek

MAKOVICS JAZZ HÍRNÖKEI2018. szeptember 24.
A HIT DIADALA2018. szeptember 23.
Herold Péter: All That I Am2018. szeptember 22.
JazzUp - Klausz Ádám2018. szeptember 22.
KÖRSÉTA A JAZZMÚZEUMBAN2018. szeptember 20.
PARÁDÉS VISSZATÉRÉS2018. szeptember 17.
KÁOSZT IGÉRT, BÉKÉT HOZOTT2018. szeptember 14.
GITÁRFENOMÉN A BJC-BEN2018. szeptember 13.
Jazz az árkádok alatt2018. szeptember 10.
SZÜLETÉSNAPI JAZZÜNNEP 2018. szeptember 04.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Hekselman, Gilad - Ask For Chaos

Hekselman, Gilad: Ask For Chaos 2018. szeptember 11., Simády Béla

hekselman-askforchaos.jpg

Gilad Hekselman: Ask For Chaos (Motema, 2018. szeptember 7.)

Izraelben született, de 2004 óta az Egyesült Államokban zenél Hekselman, igazi sztárokkal készített már felvételeket vagy játszott együtt. Csak néhány név a sok közül: Chris Potter, Ari Hoenig, Mark Turner, Esperanza Spalding, Anat Cohen.

2006 óta jelennek meg szólólemezei trió felállásban, időnként Mark Turner szaxofonossal megerősítve. Legújabb felvétele már a hatodik a sorban, két különböző hármas játssza a lemezen szereplő 10 saját szerzeményt. Azt már tudjuk, hogy a trió formáció a jazz gitárosok legjobb barátja vagy legnagyobb ellensége is lehet. Az „Ask For Chaos” előadói a ZuperOctave (Gilad Hekselman – gitár, bőgő; Aaron Parks – billentyűsök; Kush Abadey – dobok) és a GHEX Trio (Gilad Hekselman – gitár ; Rick Rosato – bőgő; Jonathan Pinson – dob), azaz két különböző együttes. Meghallgatva a lemezt, bátran kijelenthető, hogy a gitáros abszolút legjobb baráti viszonyban van mindkét zenekarával.

Az előző lemezeken az elektromosan erősített gitárt akusztikus hangszerek kísérték, ez az első alkalom, amikor a digitális technika teret nyert a hangzás kialakításában. Már az összeállításból kiderülhetett, hogy a (11-én a Budapest Jazz Clubban vendégeskedő) ZuperOctave feladata az elektronika közönségbarát formává alakítása. A „VBlues”, „Tokyo Cookie”, „Stumble”, „Home To You”, és a „Clap Clap” című számok időnként elmerülnek az acid funk, elektronika, progresszív rock, downbeat, crossover jazz hullámaiban. De csak épp annyira, amennyi a korábbi hívőket még nem ijeszti el. Hiába, a trendeket követni kell… Azért marad öröm a gitár-bőgő-dob kedvelőknek is, hiszen a többi számot a GHEX trió prezentálja immár a hagyományos jazz zászlói alatt. Tényleg nagy élmény Hekselman gitárjátékát hallgatni Rosato izmos bőgőhangjaival kísérve.

A két trió hangzása gond nélkül keveredik a felvételek során, semmilyen kétséget nem hagyva aziránt, hogy mindkét formában újabb remekműveket hallgatunk éppen.

A budapesti koncerten Kendrick Scott dobos lesz a ZuperOctave harmadik embere. Érdemes lesz meghallgatni őket.

Track lista:

  1. Prologu00001101
  2. VBlues
  3. It Will Get Better
  4. Tokyo Cookie
  5. Stumble
  6. Milton
  7. Home To You
  8. Little Song For You
  9. Clap Clap
  10. Do Re Mi Fa Sol"Vissza a lemezhez