JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Hemingway, Gerry - Witches Butter

Hemingway, Gerry: Witches Butter 2017. december 27., Dr. Nagy Sándor

gerry-hemingway-tree-ear-witches-butter.jpg

Gerry Hemingway (Tree Ear) - Witches Butter (Clean Feed)

Gerry Hemingway Luzernben élő amerikai dobos, aki a világhálót böngészve talált rá honlapunkra. A 62 éves muzsikus már a második CD-t küldi főszerkesztőnknek.
A múlt hónapban megjelent lemezen a Tree Ear trió játssza saját szerzeményeit - illetve hármuk kollektív improvizációit. Nem is várhatnánk mást: a portugál illetőségű Clean Feed Records ilyen jellegű zenéket publikál már lassan két évtizede.
A főszereplő, zenekarvezető Gerry Hemingway komoly múltra tekint vissza a kortárs jazz műfajában (avantgárdról van szó) - a 80-as évektől kezdve olyan zenésztársai voltak, mint Anthony Braxton, Leo Smith, Ray Anderson, Oliver Lake, vagy Cecil Taylor - hogy csak néhányat említsek.
A trió másik két tagja fiatal svájci muzsikus: a 32 éves nádfúvós hangszereken játszó Sebastian Strinning és a 31 esztendős gitáros Manuel Troller.
Hét tétel, 42 perc nehéz, csak haladóknak ajánlható free jazz – ha egyáltalán ajánlható...
Filmzenére (krimi) emlékeztető, vontatott, húzós kezdet ("Range of Hands") - mérsékelten lírai szaxofon játékkal, elvont hangokkal – kissé befejezetlenül.
A második szám ("Third Man Walking") sem emészthetetlen, sőt: szép a basszusklarinét "sétája", G. H. és M. T. kísérete - nekem a lemez csúcsa.
Aztán a címadó "Witches Butter" ("Elvarázsolt vaj???) - ledönti a hallgatót. Tombol a free - de valahogy váratlanul. Az eddigiek nem ezt ígérték...
A "Big Blind" továbbviszi az előző gondolatokat - (valamivel) finomabban és (sokkal) rövidebben.
Elcsendesül, de aztán szabaddá válik a "Drag Light" ; újra "csicsereg" és szárnyal a "Kill Button".
A befejező "Reraise" visszafogott tempóval indul - felgyorsul - "erősödik" - és nincs "kegyelem" - kőkemény szabad zenébe csap át.
Hát... (Háttal nem kezdünk mondatot.) Végig együtt vannak, semmi sem esik szét - és mégsem az "igazi"... Hogy is van az, ha nem durván szeretnék fogalmazni? (Ezen a honlapon nem adunk csillagokat.)
Sorry Gerry, but this is not your best album in my opinion!

1. Range of Hands
2. Third Man Walking
3. Witches Butter
4. Big Blind
5. Drag Light
6. Kill Button
7. Reraise

Sebastian Strinning - tenorszaxofon, basszusklarinét
Manuel Troller - gitár
Gerry Hemingway - dob, hangok


Vissza a lemezhez