JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Herman, Yaron - Y

Herman, Yaron: Y 2017. április 16., Joe Fritz

yaron-herman-y.jpg

Yaron Herman – Y (Blue Note – Universal Hungary)


A zongora szerelmeseinek valószínűleg nem kell bemutatni a Párizsban élő izraeli Yaron Herman-t, aki napjaink egyik legkeresettebb és legaktívabb billentyűse a szakmának. Legújabb lemezén is sok az útkeresés és a hagyományos mainstream összeillesztése.

A lemez nem visel ezúttal semmilyen fantázia címet, szimplán a főhős keresztnevének első bezűje adja meg az irányt a vásárlónak. A sokatmondó címlap, melyen Yaron feje mögött két egymást keresztező fénycsíkból eggyé vált egység születik, hűen tükrözi a lemez belső tartalmát.

A session alapvetően egy trió, melyhez néhány szám erejéig csatlakoznak mai "arcok", mint például "M", Dream Coala, Hugh Coltman.

Yaron Herman eredetileg matematikai végzettsége is visszaköszön a kompozíciók nagy részén, hiszen a gondosan-precízen komponált darabok, szinte túl tökéletesek és túlzottan kimunkáltak. Sok esetben hallunk szinte meditációhoz hasonló íveket, amik aztán kimondottan vad jazz-szólókba torkollanak. A „First Dance”, vagy a „Legs to Run” jó példák erre.

A lemezen hallható összes dal saját kompozíció, de mégsem szerzői lemezként hat, inkább mondanám, amolyan modern "jazzízű" mélyebb pop-jazz-etno-world keveréknek....

Hangzásában a lemez kiváló hangminőségű, még a szintetizátorral készült betétek is egészen barátságos, fülbarát hangszínt kaptak.

Aki ezt a lemezt hallja és magára talál benne, annak nagy szerencséje lehet, ugyanis ezt az anyagot idén nyáron végigutaztatják Európán, legközelebb hozzánk Bécsben lépnek fel.


Vissza a lemezhez