JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Ready Wednesday2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.
Blaser, Samuel: Book Nine2024. április 03.

Lemezpolc kritika:
Iyer, Vijay - Compassion

Iyer, Vijay: Compassion 2024. március 24., Dr. Nagy Sándor

vijay-iyer-linda-may-han-oh-tyshawn-sorey-compassion.jpg

Vijay Iyer, Linda May Han Oh, Tyshawn Sorey - Compassion (ECM/Hangvető)


Éppen tíz évvel ezelőtt adtuk hírül újságunkban, hogy megjelent az indiai származású, amerikai zongorista Vijay Iyer (1971) első ECM lemeze Mutations címmel.

Compassion - amely dupla vinyl, és egy 66 perces CD formátumban látott napvilágot a múlt hónapban - már a nyolcadik önálló albuma a német kiadónál; újságunk Lemezpolc rovatában közülük hét megtalálható - egyetlen kivétel a Radhe Radhe (2014) című filmzene.

Iyer nagyszerű zenésztársai ezúttal (is) a bőgős Linda May Han Oh, és a dobos Tyshawn Sorey - akik először a 2021es Uneasy című alkotáson szerepeltek - nem véletlen, hogy újra ez a trió készíthetett felvételt.

Stevie Wonder (Overjoyed), Roscoe Mitchell (Nonaah), valamint John Stubblefield és Geri Allen (Free Spirits / Drummer’s Song) szerzeményei mellett kilenc új Vijay Iyer kompozíciót hallgathatunk az új lemezről.

Az album címe (Részvét) - nem igényel magyarázatot - és meghatározza a zene hangulatát. Iyer tiszteletét, részvétét fejezi ki a számára fontos személyeknek (Desmond Tutu /Arch/, Chick Corea /Overjoyed/, az édesapja /Prelude: Orison/) - és általában a koronavírus-világjárvány áldozatainak - több darabban is.

A csodaszép nyitó-, egyben címadó darab már sejteti: nem mindennapi lemezt hallgatunk majd a következő egy órában! Elmélyült emlékezés, lehengerlő lendület, “határtalan” hangszertudás, lágy líra - a három zseniális muzsikusnak köszönhetően a modern jazz minden szépsége megtalálható a tizenkét dalban - remek album született (újra!) az ECM-nél!

2013-ban volt szerencsém találkozni Vijay Iyer-rel. A “Világsztárok Montreux-ben” című sorozatomban ezt írtam róla: “…még csak 41 éves…új szín a hindu származású zongorista játéka…(ő) egy (leendő?) világsztár?” A válasz ma már egyértelmű: igen!

1. Compassion

2. Arch

3. Overjoyed

4. Maelstrom

5. Prelude: Orison

6. Tempest

7. Panegyric

8. Nonaah

9. Where I Am

10. Ghostrumental

11. It Goes

12. Free Spirits / Drummer’s Song

Vijay Iyer - zongora

Linda May Han Oh - bőgő

Tyshawn Sorey - dob


Vissza a lemezhez