JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. december 01.
Benjamin, Lakecia: Phoenix2023. november 28.
NoSax NoClar: No Dåhïss2023. november 26.
Austin, Patti: For Ella 22023. november 20.
Jazz Grammy Nominees 20242023. november 19.

Lemezpolc kritika:
Janoska Ensemble - The Big B’s

Janoska Ensemble: The Big B’s 2022. szeptember 16., Gáspár Károly

janoska-ensemble-the-big-bs.jpg

Janoska Ensemble - The Big B’s (Deutsche Grammophon/Universal Hungary)


„B’s & J’s”

A Janoska Ensemble új albuma, a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent „The Big B’s” pörög lejátszómban. A három pozsonyi születésű testvér és sógoruk -Ondrej Janoska (hegedű), Roman Janoska (hegedű), Frantisek Janoska (zongora), Julius Darvas (bőgő)- által alkotott quartet a „b-betűs” komponisták közül Bach, Beethoven, Brahms, Bartók, Bernstein, és Brubeck műveit dolgozta fel, de hallható a korongon három Frantisek Janoska, és egy-egy Roman Janoska (2006-ban 16 évesen második helyezett lett a Bartók Rádióban megrendezett Radics Gábor Jazz Hegedű Tehetségkutató Versenyen!) és Ondrej Janoska szerzemény is.

Az immáron ausztriai székhelyű zenekar az egész világon hatalmas sikereket ért el koncertjei és lemezei által. Azt gondolom, friss anyaguk tovább repíti őket a népszerűség szárnyain, hiszen egyedi stílusuk, virtuozitásuk, ugyanakkor nagy szívük-lelkük ismét teljes mértékben megmutatkozik a „The Big B’s”-en.

A CD-n -többek között- olyan zseniális, rendkívül ismert művek feldolgozásai csendülnek fel, mint Johann Sebastian Bach „D-moll kettősversenye”, Ludwig Van Beethoven „Patetikus szonátája”, vagy Johannes Brahms „Magyar táncok” sorozatának 1. tétele.

Az anyag klasszikus értelemben véve nem jazz lemez, inkább a crossover kategóriába sorolnám, de a fantasztikus művészek játékán átsüt, hogy a mainstream jazz területein is otthonosan mozognak.

A lemez borítóján nem véletlenül látható egy „Janoska style” logo, hiszen a zenekar -mint mindig- valóban saját zenei univerzumában mozogva kalauzol bennünket. Egyből felismerhető hangzásvilággal, hihetetlen energiával, no meg finomsággal átszőtt muzsikájuk csodás utazást kínál a közönségnek.

A „The Big B’s” meghallgatásán kívül nagy szeretettel ajánlom kedves Olvasóink figyelmébe, hogy október 11-én 19:30-tól, Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében, a Liszt Ünnep keretében ad koncertet a Janoska Ensemble.


Janoska Ensemble: The Big B’s (Deutsche Grammophon 2022)

1-3. Concerto for 2 Violins in D minor (Johann Sebastian Bach)

4. Piano Sonata No. 8 in C minor „Pathétique”: Adagio Cantabile (Ludwig Van Beethoven)

5. Hungarian Dance (Johannes Brahms)

6. Souvenir pour Elise (Frantisek Janoska)

7. Buenos días, Marco! (Roman Janoska)

8-13. Romanian Folk Dances (Bartók Béla)

14. Bellisima Naomi! (Frantisek Janoska)

15. Blue Rondo á la Turk (Dave Brubeck)

16. Bagatelle pour Va-Le (Ondrej Janoska)

17. Candide Overture (Leonard Bernstein)

18. 9 Symphonies in 9 Minutes (Frantisek Janoska)


Ondrej Janoska – hegedű

Roman Janoska – hegedű

Frantisek Janoska – zongora

Julius Darvas – bőgő


Vissza a lemezhez