JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 22.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Lemezpolc kritika:
Jean, Chloé - Fairy Tale Fail

Jean, Chloé: Fairy Tale Fail 2023. május 27., Hegedüs Zsuzsanna

chloe-jean-fairy-tale-fail.jpg

Chloé Jean - Fairy Tale Fail (Rhythmus Records)


Megjelenik 2023.június 2.

Szelidi-tó, nyár, barátok, tábortűz.

Egy szóval: boldogság.

Ha elindítjuk Chloé Jean új albumát, azonnal bekerülünk ebbe csodálatos életérzésbe.

Mintha Chloé hozna egy jó sört, odapenderülne mellénk a tábortűzhöz, és dalolni kezdene nekünk: barátságról, szerelemről, városokról, helyekről, egészségről, betegségről felfordulásról, megnyugvásról. Dalai által atmoszférikus bepillantást nyerünk élete pillanataiba, érzéseibe.

A San Francisco-ban élő Chloé Jean zeneszerző-szövegíró-énekes-modell és anya! (így jellemzi magát közösségi oldalán!) Modern hangulatú, ám jazz alapokon nyugvó, debütáló albuma 11 fantasztikus dallal örvendeztet meg bennünket.

Bár egészségileg Chloé 2016-ban mélypontra került, túléve a mellrákot vallja, hogy betegsége oly sok emberrel összeköti. „Hiszen mindenki ismer valakit, akit érintett ez a betegség.”

Ezt az albumot „az akarat és az elhivatottság győzelmének” nevezi. "Egész életemben énekeltem, és ez a zene megmondja, miért nem adhatod fel soha magad."

Jean a Sleeping Giant Records írója és énekese, többek között a West Coast Songwriter's Association (WCS) legjobb gospel dala díj nyertese.

Chloé Jean hangja végtelenül összetett. Néhol, mintha Afrikában egy szafari parkban ülnénk a lobogó tűz mellett. Néhol öreg sámánasszony, néhol kedvesen bájos, máskor viccelődő-csipkelődő.

Az albumon hallható 5 saját szerzeménye várakozáson felüli!

A hangszeres felülszinkronizálást, a vágást és a végső mixeket a legendás jazzgitáros, Ray Obiedo végezte el. Felsorolni lehetetlen, hogy Ray mennyi mindenkivel játszott együtt, többek között Herbie Hancock-kal, mennyi lemezen működött közre zenészként, társszerzőként, vagy hangszerelőként.

Barátságos és végtelenül kedves album ez, csupa szeretet vesz körül a dalok hallatán.

5 eredeti szerzemény, standardek, és egy Billie Eilish nóta zseniális feldolgozása került az albumra.

Külön kedvencem a nyitó dal, a „Black Sheep". Szövege találóan fogalmazza meg a művészember kezdeti nehézségekbe ütközését, úgymond családi "fekete bárányságát", de a zenei hangulat érzékelteti: azóta minden nehézség megoldódott. Ez az örömteli, laza, feloldó zenei hangulat pedig nem más, mint a jó öreg reggae.

A második dalt, a „Cry Me a River” -t kívülről fújná az ember, de bizony itt egy különleges interpretációban mutatkozik meg Jane hangja és dallamkezelése. Ilyen mélyről feltörőn: fátyolos, ám tiszta csengő módon csak az tudja így elénekelni, aki már átélt ilyen történetet.

Az album címadó dala, a „Fairy Tale Fail”, amely a Disney mesék világának nem túl „hepiendes” végét taglalja: mi van, ha a herceg még sem olyan, amilyen. Azaz: tényleg boldogan éltek, míg meg nem haltak?! Hozzáteszem az album borítón Chloé menyasszonyi ruhában, örömtől sugárzóan mosolyog: a tündérmese nála igenis valóra vált!

Másik kedvencem Billie Eilish „Bad Guy” dalának latinos újragondolása! A sok énekhang rétegnek és a basszus alapnak köszönhetően sokkal impulzívabb, felszabadultabb, mint az eredeti nóta!

Jean saját élettapasztalati dala a „Free” is, amelyben ugyanakkor mindnyájunk számára jelzi, hogy az ifjú korunk egy csodás kincs! A gondtalanság, amikor nem kell semmivel sem foglalkozni, csak hogy a lelkünk szabadon szárnyalhasson!

Találó ötlet, hogy a „Crazy” című saját szerzeményt élőben, közönség előtt rögzítették, az Oakland-i 25th Street Recording stúdióban. Tapasztalati tény: a hallgatóság figyelme mennyire felemeli az embert!

A „First Time Ever I Saw Your Face” végtelenül szépen mutatja be Chloé soul-ballada stílusát, tökéletesen tisztelegve az eredeti standard előtt, mégis teljesen más formában hallhatjuk!

Továbbá kiemelném, hogy az utolsó nóta, a „Blue Skies” így, ebben a változatban befejezésnek tökéletes! Duóban, zongorakísérettel előadott változata olyan érzést kelt bennünk, mintha ezek után még számtalan jobbnál jobb muzsika jönne még!

Kedves Chloé! Feltétlenül írj még számos dalt, kösd össze az embereket történeteiddel, dalaiddal! Szárnyalj, hozd el nekünk a boldogság és az igazi szabadság ajándékait!

Számlista:

1 Black Sheep - Chloé Jean

2 Cry Me a River

3 Fairy Tale Fail - Chloé Jean

4 I Left My Heart In San Francisco

5 Don't Know Why - Chloé Jean

6 Bad Guy - Billie Eilish

7 Free - Chloé Jean

8 Where Love Began - Chloé Jean

9 Crazy (Live) - Chloé Jean

10 First Time Ever I Saw Your Face

11 Blue Skies

Az albumon közreműködnek:

DAVID K. MATHEWS - szintetizátor

MARC VAN WAGENINGEN - basszusgitár

PETER MICHAEL ESCOVEDO - ütősök

PETER HORVATH - zongora

DAN FEISZLI - basszusgitár

BILLY JOHNSON - dob

JASON LEWIS - dob

MIKE OLMOS - trombita

NORBERT STACHEL - tenorszaxofon

CHARLES McNEAL - tenorszaxofon


Vissza a lemezhez