JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Joy,Samara - Linger Awhile (Deluxe Edition)

Joy,Samara: Linger Awhile (Deluxe Edition) 2023. május 25., Hegedüs Zsuzsanna

samara-joy-linger-awhile-deluxe-edition.jpg

Samara Joy - Linger Awhile (Deluxe Edition) (Verve Records)


Megjelent 2023 május 19.

Megnyerte!!!

Ezzel köszöntöttem kedvenc főszerkesztőmet a GRAMMY átadó másnapjának reggelén, február 6-án!

Ki és mit?

Kedves Olvasó! Samara Joy-ról van szó. Ez a pimaszul fiatal (1999-ben született), ám elképesztően érett hangú, rendkívül tehetséges jazz énekesnő idén 2 díjat zsebelt be: a legjobb új művész és a legjobb énekalbum („Linger Awhile” - Verve Records 2022) kategóriában.

Róla és fantasztikus albumáról januárban már írtam a jazzma.hu hasábjain: https://www.jazzma.hu/lemezpolc/kulfoldi-eloadok/joysamara/linger-awhile/kritika/joysamara-linger-awhile

Új cikkem apropója, hogy a most megjelent „Linger Awhile (Deluxe Edition)” album a tavaly megjelent lemez bővített kiadása!

Szeretnék ezekkel a most megjelent dalokkal foglalkozni, de előtte szeretném kiemelni, hogy az idei GRAMMY gálán Samara valami elképesztő lazasággal, ugyanakkor hatalmas profizmussal a „Can't Get Out of This Mood" című dal eléneklésével adta az egész világ tudtára, hogy megérdemelte ezeket a díjakat!

https://www.youtube.com/watch?v=KId7H4bvBjE

A „Linger Awhile (Deluxe Edition)” 5 új dalt tartalmaz, valamint az eredeti albumról kiválogatott dalok közül duós és triós feldolgozásokat.

Az első új dal az „I Miss You so" c. nóta tovább utaztat bennünket azon a tökéletesre csiszolt úton, amit Samara bársony hangja fémjelez.

A „Sometimes Today Seems like Yesterday" csodás fúvós arrange-os bekezdésű balladájának hallgatása közben komolyan meg kell álljon az ember és ránézzen a lemez albumborítójára: valóban egy 23 éves lányka énekel?!

Az „I’m Gonna Lock My Heart (and Throw Away the Key)" nóta nagybőgő duettjével bekezdve, majd nagyzenekari médium swingbe való megérkezése egyből visszaröpít bennünket abba az időbe, ahol a jazz született!

Samara ezután balladával örvendeztet meg bennünket és melankolikus barna hangján interpretálja az „I’m Afraid (Of Loving You Too Much)" dalt, ezúttal duóban Ben Paterson líra zongorakíséretében. Külön kiemelem a zongoristát, aki a 2018-ban megrendezett első „Ellis Marsalis Jazz Piano Competition" győztese volt!

Az első átdolgozás az eredeti számok közül a „Guess Who I Saw Today" ballada, trió verzióban, zongora és dob kíséretben. Joy hangja valami olyan basszus tartományokban búg fel, ahová ilyen fiatal női énekes nagyon ritkán (inkább nem) merészkedik. Csodálatos hajlítások, pontos precíz magasak, elképesztő tartott hangok....Uramatyám, és ez a kislány még csak 23 éves!

A következő a "Can’t Get Out of This Mood" nóta, ezúttal a hatszor GRAMMY-díjra jelölt Gerald Clayton jazz zongorista közreműködésével, aki olyan neves előadó művészekkel lépett fel, illetve szerepel lemezeiken, mint Roy Hargrove , Diana Krall , Dianne Reeves. Ebben a duós verzióban, mintha egy elegáns étteremben csak nekünk énekelne Samara, kacéran, izgalmasan!

A „Sweet Pumpkin" című szerzemény is kettejük virtuozitását dicséri. Samara hangját így, csak egy bizonyos hangszer kíséretében hallgatni, még csodálatosabb élmény!

És igen, nem elírás, a „Guess Who I Saw Today" című dal kerül még egyszer, a legutolsó számként is a „Linger Awhile (Deluxe Edition)” album végére.

Ballada, de még milyen! Lélegzetvisszafojtva hallgatja az ember, egyetlen hangot, egyetlen sóhajt sem szeretnénk kihagyni, az utolsó hangnál döbbenten és meghatottan állunk Samara különleges muzikális érzékenysége előtt!

Samara Joy méltó utódja elődeinek: igazi származási családjának, és jazz rokonainak: Ella-nak, Sarah-nak!

Az egész albumra jellemző a végtelen elegancia és hallgatása közben tapintható a tisztelgés az elődök felé. Tudni kell ugyanakkor, hogy Samara Joy nem akar senkit túlszárnyalni, viszont alázatosságával pont ezt teszi meg!

Számlista:

1. Can’t Get Out of This Mood

2. Guess Who I Saw Today

3. Nostalgia

4. Sweet Pumpkin

5. Misty

6. Social Call

7. I’m Confessin’

8. Linger Awhile

9. ‘Round Midnight

10. Someone to Watch over Me

11. I Miss You so

12. Sometimes Today Seems like Yesterday

13. I’m Gonna Lock My Heart (And Throw Away the Key)

14. I’m Afraid (Of Loving You Too Much)

15. Guess Who I Saw Today (New Trio Version)

16. Can’t Get Out of This Mood (Duo Version)

17. Sweet Pumpkin (Duo Version)

18. Guess Who I Saw Today (Duo Version)


Vissza a lemezhez