JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. november 24.
Olvasói Szavazólista 20202020. november 24.
Névnapi jazz - Emma2020. november 24.
FELHÍVÁS 2020. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Karkauskas, Gediminas - Lost Suite

Karkauskas, Gediminas: Lost Suite 2020. október 28., Dr. Nagy Sándor

gediminas-karkauskas-lost-suite.PNG

Gediminas Karkauskas - Lost Suite (Teddy D Records, 2020)


Néhány napja látott napvilágot a hír: a zseniális amerikai zongorista Keith Jarrett az elmúlt években két agyi történésen esett át, otthonában lábadozik. A New York Times-ban közölt interjúban a muzsikus elmondja, hogy csak jobb kézzel tud (valamennyire) játszani, a régi dallamok (standard-ek) egy részét elfelejtette. Szóval nincs sok remény, hogy egyszer még színpadra léphessen.
A bevezető indoklása: Jarrett minden idők (egyik, ha nem "a") legnagyobb szólózongora játékosa - a "Lost Suite" az Írországban, Dublin-ban élő litván muzsikus Gediminas Karkauskas szólózongora lemeze. Számomra ismeretlen zenész és lemezkiadó - ez mindig
izgalmas. (Ráadásul nem egészem 2 hete, 2020. október 16-án jelent meg a CD! - A szerk.)
Persze felesleges és nem "sportszerű" párhuzamokat keresni, de minden hasonló felvételnél az összevetés valamilyen formában elkerülhetetlen.
Karkauskas CD-jét hallgatva azonnal feltűnik a klasszikus képzettség, a megfelelő technika és a szép dallamok. A rövid, nem egészen 38 perces album hat tételből áll, melynek első része a címadó darab. A többi öt szám hasonló hangulatú, nagyon kellemes muzsika. Karkauskas játékában ott van a párbeszéd: mintha magának tenné fel a kérdéseket - aztán válaszol is rá mindig. Nekem úgy tűnik: Ő nem a világ dolgaival hadakozik, hanem saját magával. Már amikor hadakozik, mert gondolataiban inkább útkereső, mélázó, néha panaszos – aztán ünnepélyes. Jól elosztva és lezárva az érzelmi szálakat. Szép zene,
a hasonló felvételeket kedvelőknek (is) ajánlom!
Jarrett-hez (szólóban) háromszor volt szerencsém élőben (trió felállásban kétszer). Ha valamilyen csoda (?) folytán Gediminas Karkauskas eljönne Budapestre - biztosan megnézném-meghallgatnám.

1. Lost Suite
2. Talking Summer
3. The Blame Rests
4. Not to Sugar Coat What Has Gone on Here
5. Alias
6. Take Nothing

Gediminas Karkauskas – zongora


Vissza a lemezhez