JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.
Játék – 2021 június2021. június 06.
Dresch Mihály: Ongaku2021. június 06.

Lemezpolc kritika:
Loueke, Lionel - HH

Loueke, Lionel: HH 2021. május 08., Salvai Ádám

lionel-loueke-hh.jpg

Lionel Loueke – HH (Edition Records)


Lionel Loueke (1973) a ma aktív jazz gitárosok szűk elitjébe tartozik, nevét aligha kell bemutatni bárkinek is. Viszont még egy hozzá hasonló nagyságtól is belefér, hogy tisztelegjen egyik mestere, mentora előtt. Herbie Hancock a teljes jazz történelem egyik legmeghatározóbb figurája, nem csoda hát, hogy személye és munkássága Loueke-t is inspirálta. A nagyságról pedig nem kell nagyobb bizonyíték, mint amikor felismeri és tiszteli a többi nagyságot, a legendákat.

A benini származású gitáros legutóbbi lemezén, melyet az Edition jelentett meg, és amelynek címe „HH”, Herbie Hancock szerzeményeket ad elő teljesen egyedül. A 14 zenemű közül kettő azonban saját szerzemény – a „Voyage Maiden” és a „Homage to HH” mindenesetre elég beszédes címek.

(Lionel Loueke-nek én szereztem a New York-i konzulátuson keresztül a magyar vízumot, mikor 2005 májusában HH kérésére meghívtam a Herbie Hancock Quartetet, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával előadja a „Gershwin’s World” CD anyagát a Budapest Kongresszusi Központban! – A szerk.)

Ha Hancock és Loueke neve elhangzik valahol, nem kell sokáig győzködni a jazz rajongókat, hogy belehallgassanak az adott album anyagába. Velem sem volt ez másként, amint hírt kaptam ennek az albumnak a létezéséről, tudtam, hogy nem szabad kihagynom.

A feldolgozott dalok listáját végignézve látszódik, hogy nem bízta a véletlenre; Hancock legismertebb szerzeményeivel is találkozhatunk ebben az összeállításban. Izgalmas megoldásokat hozott magával ez az egy szál gitáros átirat; változatos, rendkívül összetett a felépítése ezeknek a feldolgozásoknak. A gitározásban a ritmizálás, a különböző szólamok vezetése, a zenei építkezés magas szintjét hallhatjuk. Ehhez kellemesen társul Loueke plusz énekszólama sokszor, mintegy a fődallam kiegészítéseként. Külön öröm volt számomra, hogy az egyik (ha nem a) kedvenc Hancock dalom, a „Butterfly” is bekerült a feldolgozottak közé.

A „Butterfly” klasszikusán túl viszont hallhatjuk többek között az „Actual Proof”-ot, a „Cantaloupe Island”-et, a „Dolphin Dance”-t, és a „Watermelon Man”-t is. Összességében egy mestermunkát kaptunk a gitáros mestertől, aki ezzel tiszteleg mentora előtt. Csupa szuperlatívuszok, de nem érdemtelenül. Loueke kötelező tananyag a gitárosoknak kiemelten is, de minden jazz zenésznek, hallgatónak, rajongónak. Megérintett a zenéje, ahogyan énekhangján lekövette a gitárjátékát – átszűrődött a zene iránti tiszta szeretet, a mester felé tanúsított tisztelet.


Lionel Loueke: HH (2020)

1) Hang Up Your Hang Ups

2) Driftin'

3) Tell Me a Bedtime Story

4) Actual Proof

5) Cantaloupe Island

6) Butterfly

7) Dolphin Dance

8) Watermelon Man

9) Come Running to Me

10.  Voyage Maiden

11.  Rockit

12.  Speak Like a Child

13.  Homage to HH

14.  One Finger Snap


Vissza a lemezhez