JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Lovano, Joe - Trio Tapestry

Lovano, Joe: Trio Tapestry 2019. február 08., Dr. Nagy Sándor

lovano-tapestry.jpg

Joe Lovano - Trio Tapestry (ECM - Hangvető, 2019)

Tizenegy új Joe Lovano kompozíció került az ECM kiadványára - szaxofon-zongora-dob felállásban. A tavaly márciusban készült stúdiófelvételre a trió vezetője két honfitársát, Marilyn Crispellt és Carmen Castaldit hívta meg.

Lassú, elmélkedésre ösztönző, többnyire halk zene (újkori ECM...): a modern mainstream és a free jazz között valahol félúton - kicsit (talán) az utóbbihoz közelebb. Gyönyörű, magasztos a "Seeds of Change" - (nekem) a lemez csúcspontja (a második szám...). Aztán jellegzetes Lovano-futamok jönnek, visszafogott, finom kísérettel. Elbűvölő dallamok - de mintha túl sok lenne a nyugalom, a béke - álmos szakaszokkal. Így jutunk el a 8. darabig. A "Rare Beauty"-ban némi lendület költözik a muzsikába - Marilyn Crispell hathatós közreműködésével - amely a következő "Spirit Lake"-ben is kitart. A vicces és kicsit csapkodó "The Smiling Dog" zárja a 48 perces CD-t.

Távol áll tőlem, hogy kritizáljam Lovano Mestert, mert nagyjából minden hang tetszik, amit valaha eljátszott... De úgy gondolom, hogy ennél a lemeznél sok jobbat alkotott már. Kicsit kevés szerepet kapnak a többiek - ezért nem tudnak többet hozzátenni az egészhez - a falvédő színeit a szaxofon határozza meg. De: persze kiváló a felvétel, szép a kiadás - azért ajánlom.

1. One Time In
2. Seeds of Change
3. Razzle Dazzle
4. Sparkle Lights
5. Mystic
6. Piano/Drum Episode
7. Gong Episode
8. Rare Beauty
9. Spirit Lake
10. Tarrassa
11. The Smiling Dog

Joe Lovano - tenorszaxofon, tárogató, gong
Marilyn Crispell - zongora
Carmen Castaldi - dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez