JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. augusztus 18.
MESTERHÁRMAS2019. augusztus 18.
Borbély Mihály: Grenadilla2019. augusztus 15.
Stég színpad, 4. nap2019. augusztus 05.
Minden jó, ha jó a vége2019. augusztus 05.
Szombat a Stégen2019. augusztus 04.
Küzdelem az elemekkel2019. augusztus 04.
Szaxofon reflektorfényben2019. augusztus 04.
A szaxofon mesterei 2019. augusztus 03.
„Játszani is engedd..”2019. augusztus 02.

Lemezpolc kritika:
Marsalis, Branford - The Secret Between the Shadow and the Soul

Marsalis, Branford: The Secret Between the Shadow and the Soul 2019. március 15., Dr. Nagy Sándor

branford-marsalis-the-secret-between.jpg

Branford Marsalis Quartet - The Secret Between the Shadow and the Soul (Marsalis Music - OKeh Records, Sony Masterworks, 2019)

Március 1-én jelent meg a Branford Marsalis Quartet új lemeze – és négy nappal később felléptek a Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben! Kiváló időzítés, teltház, óriási siker!
A (kicsit) több mint egy órás CD-n 2-2 Revis és Calderazzo, 1-1 B. Marsalis, valamint Andrew Hill és Keith Jarrett kompozíció hangzik el - vagyis a zene nagy része friss, saját alkotás. Kortárs jazz - a lehető legmagasabb színvonalon; modern mainstream - szabad gondolatokkal, hosszú improvizációkkal. Összeszokott négyes: BM - szaxofonok, Joey Calderazzo - zongora, Eric Revis - bőgő és Justin Faulkner - dob. 
Zaklatott, lendületes a kezdet ("Dance of the Evil Toys") - aztán jön a "jutalom": Calderazzo "Conversation..."-je - egy gyönyörű ballada - szöges ellentétben az előző darabbal - a szerző és a zenekarvezető csodálatos szólóival.

Andrew Hill "Snake Hip Waltz"-a visszahozza a hallgatót a Földre - Eric Revis is (részletesebben) kifejtheti a "véleményét" (ez a CD legrövidebb száma).

Majd megint egy könnyed Calderazzo kompozíció következik ("Cianna"): latinos, "táncos" - a sokszínűség jegyében.

A "Nilaste" terjedelmes, szabad, "végtelenbe húzó" szárnyalása után az egyetlen Branford Marsalis alkotás jön ("Life Filtering from the Water Flowers"): érzelmes, lassú kezdettel - egyre fokozva a tempót - végül lecsendesedve.

Keith Jarrett vidám, játékos szerzeménye ("The Windup") zárja a nagyszerű lemezt: hihetetlen iramban; változatos, free elemekkel tűzdelt összjáték formájában. 
A BMQ tagjai előtt nincs titok: tisztában vannak az élet (a jazz...) "árnyékaival" - és a lélek rezdüléseivel is. Nem könnyű, de elképesztően magas színvonalú muzsika - négy világklasszis (!) előadásában! 
Ugyanezt tapasztalhattuk a bevezetőben említett koncerten. Aki még nem hallotta, vagy netán nem ismeri a Branford Marsalis Quartet játékát (és jazzkedvelő) - az sürgősen pótolja a "mulasztást"! Mert a világ jelenlegi - egyik, ha nem "a" - legjobb zenekarát hallgathatja!

1. Dance of the Evil Toys
2. Conversation Among the Ruins
3. Snake Hip Waltz
4. Cianna
5. Nilaste
6. Life Filtering from the Water Flowers
7. The Windup

Branford Marsalis - szoprán- és tenorszaxofon 
Joey Calderazzo - zongora
Eric Revis - bőgő
Justin Faulkner - dob


Vissza a lemezhez