JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Lemezpolc kritika:
Mazolewski, Wojtek - Polka

Mazolewski, Wojtek: Polka 2018. szeptember 29., Dr. Nagy Sándor

mazolewski-polka.jpg

Wojtek Mazolewski Quintet - Polka (Whirlwind Recordings, 2018)

A lengyel bőgős a JAZZ betűit tetováltatta bal kezének ujjaira  - ha valaki nem tudná, miről van szó. (A jobbra meg PUNK-ot...) A CD-borító szövegében részletesen elmondja gondolatait az elhangzó darabokról. Elvégre ez egy WORLDWIDE DELUXE EDITION! (Mintha egy kicsit sok lenne a körítés...)

Nézzük inkább a zenét, mert a "Polka" figyelemre méltó! A quintet ugyan sextet (mert két dobos van!), a számok nagy része a főnök, Mazolewski szerzeménye (+ két Duda és egy közös alkotás, valamint egy régi Art Ensemble of Chicago darab feldolgozása) - de a "végeredmény" szempontjából mindez kevésbé fontos. Viszont többszöri meghallgatás után is úgy éreztem, hogy a címek mintha "elcsúsztak" volna: a 12 számból (szerintem) csak 1-2 találó. Mondhatjuk, hogy ez egy koncept-album: nagyrészt városok "bemutatása". Lírai, csendes, kellemes Rómát, Párizst "festenek" a szemünk elé - én nem ilyenre emlékszem... Berlin és London - mozgalmas, zaklatott - rendben van. Bangkokban nem jártam, de ez a tétel talán a legszebb a lemezen. Ha ilyen a vasárnap ("veszekedős"), ahogyan a WMQ megjeleníti - akkor inkább legyen hétfő... Viszont az Art Ensemble of Chicago '70-es évekbeli dalának feldolgozása ("Theme de Yoyo") jól sikerült. Egységes album - a kritizált részek ellenére.

Hagyományos felállású ("Blue Note-os") zenekar - ha valakinek feltűnne Oskar Török neve a trombitánál - ő egy Prágában élő szlovák muzsikus. A hangzás eltér az említett lemezkiadónál megszokottól. Egyéni és helyenként szokványos fordulatokat hallhatunk, modern mainstream - minimális free hatással. Szép felvétel, kimondottan tetszetős hangkép. Érdemes megismerni a Wojtek Mazolewski Quintet zenéjét.

1. Roma
2. Grochów
3. Punk-T Gdansk
4. Polka
5. Paris
6. Berlin
7. London (Intro)
8. London (Part 1)
9. London (Part 2)
10. Sunday
11. Bangkok
12. Krakow
13. Theme de Yoyo (Bonus Track)Oskar Török - trombita
Marek Pospieszalski - tenorszaxofon
Joanna Duda - zongora
Wojtek Mazolewski - bőgő
Oba Janicki - dob
Michal Bryndal - dob


Vissza a lemezhez