JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Mehldau, Brad - After Bach

Mehldau, Brad: After Bach 2018. április 10., Gáspár Károly

brad-mehldau-after-bach.jpg

Brad Mehldau - After Bach (Nonesuch/MagNeoton)


„Már vártam!”

Johann Sebastian Bach (1685-1750) azon komponista géniuszok közé tartozik, akiknek műveihez szívesen nyúlnak jazzisták. Szokás mondani, hogy ha a huszadik század második felében élt volna, vagy épp kortársunk lenne, biztosan jazz muzsikusként ismernénk, hiszen darabjai korai előfutárai a modern jazznek, a témák, melódiák, és az improvizáció szempontjából egyaránt.

Az amerikai Brad Mehldau (1970) viszont valóban napjaink egyik legnagyobb jazz zongoristája. Számtalan felvétel, és koncert kapcsán bizonyította, hogy a mainstream vonulat nagy tudójaként, és saját, romantikus, érzelmekkel teli zenéje által bérelt helye van a „Jazz Nagykönyvében”, olyan nagyságok mellett, mint például Bill Evans, vagy Keith Jarrett!

Mehldau játékában gyakran feltűnnek Bach zenéjére utaló motívumok, így már vártam, hogy mikor áll elő egy olyan projekttel, melyben konkrétan Johann Sebastian előtt tiszteleg.

Nos, jóstehetségem ezúttal sem hagyott cserben (egy különleges skót jövendőmondó módszert alkalmazva, jóféle whiskey-ből „tolom a fjúcsört”; hívjanak bátran a 87004232-0378832 számon, 57.000 euro/másodperc), hiszen most itt az új Brad Mehldau szólólemez, az „After Bach”!

A korongon öt Bach darab felcsendülése mellett, hét improvizációt hallhatunk Mehldau-tól, melyek reflexiók az eredeti művekre, és úgy általában Bach zenéjére, világára.

Amellett, hogy Mehldau milyen fantasztikusan játszik klasszikus zenét, az nyűgözött le leginkább, hogy bár rögtönzései száz százalékig tükrözik a Bach-i univerzumot, ugyanakkor mégis egyből felismerhetően Mehldau-sak! Tehát nem fullad egyfajta stílusgyakorlatba a dolog, inkább olyan érzése támad az embernek, hogy Bach Mehldau-ként reinkarnálódva tért vissza közénk, és mutatja meg a „frankót”! (Itt vagyok kénytelen megjegyezni -és skizofrén módon vitatkozni önmagammal-, hogy ha valaki képében visszatért a nagy német mester, az tuti, hogy Keith Jarrett!)

Az „After Bach” minden pillanata felemelő, léleksimogató, és áhítatos! Klasszikus zene iránt érdeklődő jazzrajongóknak, és a jazzre nyitott, klasszikus zene „fan”-eknek egyaránt ajánlott. Ja, és mindenki másnak!


Brad Mehldau: After Bach (Nonesuch 2018)

1. Before Bach: Benediction

2. Prelude No. 3 in C# Major

3. After Bch: Rondo

4. Prelude No 1. in C Major

5. After Bach: Pastorale

6. Prelude No. 10. in E Minor

7. After Bach: Flux

8. Prelude and Fugue No. 12 in F Minor

9. After Bach: Dream

10. Fugue No. 16 in G Minor

11. After Bach: Ostinato

12. Prayer for Healing


Brad Mehldau - zongoraVissza a lemezhez