JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Lemezpolc kritika:
Miller, Dominic - Absinthe

Miller, Dominic: Absinthe 2019. március 08., Simády Béla

dominic-miller-absinthe.jpg

Dominic Miller – Absinthe (ECM Records/Hangvető)


Az Argentínában született, jelenleg Franciaországban élő gitáros második lemezét jelentette meg a német ECM kiadónál. Leszögezhetjük, hogy az első lemezhez képest hatalmas változást tapasztalhatunk.

A felvétel helyszíne a La Buissone stúdió, valahol Dél-Franciaországban. „Ott ahol a XX. század elején haladó festők, írók, gondolkodók múlatták az időt. Mindegyiküket őrültnek nézték. Nem vették őket komolyan, pedig valami csodálatosat alkottak, így tett Erik Satie, Debussy, Van Gogh, vagy Paul Cezanne. Szerettem volna emléket állítani ezeknek az őrült úttörőknek. Megpróbáltam az energiáikat létrehozni az új albumon.” – mondta Miller.

Az előző lemez két előadójával szemben most lényegesen többen vettek részt a felvételeken. A régiek közül három harcostárs: Manu Katché dobos, Nicholas Fiszman basszusgitáros,  és a Level 42 egykori billentyűse, Mike Lindup voltak jelen. A különlegességet Santiago Arias biztosította, aki Dino Saluzzi mesternél tanulta meg a bandoneón használatát. (Ez egy harmonikához hasonló, német feltalálótól származó, népszerű argentin hangszer.)

És, hogy mit lehet kihozni egy ilyen zenekarból? Lassú, kissé melankolikus, leginkább balladaszerű szerzeményeket, amiket átitat a francia sanzonok illata, és időnként az argentin tangó dinamizmusa. Arias soha túlzásokba nem esve, mégis nagyon erősen jelen van a produkcióban, Miller-rel felváltva játsszák a szebbnél szebb melódiákat. Fiszman remek kíséretére, és Manu Katché zsenialitására már nem is térek ki külön, a lemez meghallgatásakor ez úgyis egyértelművé válik. Miller le sem tagadhatná – de nem is akarja -, hogy a Pat Metheny/Lyle Mays páros lemezeit rongyosra hallgatta annak idején.

A lemezt két nap alatt rögzítették Manfred Eicher „ragadjuk meg a pillanatot” elve alapján. Határozottan jól sikerült, egy újabb gyöngyszem került a kiadó tulajdonába.

A jelenlegi állapot szerint a lemezbemutató turné május 24-én közelíti meg legjobban Magyarországot, amikor is a bécsi Porgy lesz a vendéglátó.


Közreműködő zenészek:

Dominic Miller – gitár

Santiago Arias – bandoneón

Mike Lindup – billentyűsök

Nicholas Fiszman – basszusgitár

Manu Katché – dob


Trackilist:

1. Absinthe

2. Mixed Blessing

3. Verveine

4. La petite Reine

5. Christiania

6. Etude

7. Bicycle

8. Ombu

9. Ténébres

10. Saint Vincent


Vissza a lemezhez