JazzMa

Friss Hírek

Alexander, Joey: Eclipse2018. május 23.
JANIS IN JAZZ2018. május 16.
Egy amerikai az Opus-ban2018. május 13.
Ágoston Béla: Summaya2018. május 10.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.

Lemezpolc kritika:
Obara, Maciej - Unloved

Obara, Maciej: Unloved 2018. január 14., Dr. Nagy Sándor

maciej-obara-quartet-unloved.JPG

Maciej Obara Quartet - Unloved (ECM - Hangvető)

Mindig izgalmas, ha számomra ismeretlen muzsikusok új lemezét hallgathatom, értékelhetem. Az "Unloved" CD-n játszó quartet tagjai ilyen zenészek: két lengyel (mindkettő 36 esztendős) - a szaxofonos Maciej Obara (egyúttal a CD hat darabjának szerzője) és a zongorista Dominik Wania; valamint a két norvég - a 38 éves bőgős Ole Morten Vågan és a 35. életévében járó dobos Gard Nilssen.

Ez a debütáló lemezük a neves német kiadónál, amelyet tavaly januárban vettek fel. Hét komoly, borongós - az ECM-re - különösen az utóbbi időben - abszolút jellemző alkotást hallhatunk. Ne várjon felhőtlen szórakozást senki - inkább elmélkedő, komor, sötétebb hangulatot. És ez is modern mainstream - ha skatulyázni kell.
Lassú tempóban, Obara dominanciájával indul a lemez. Aztán balladák következnek sorban - finom eleganciával, kellemes lelkiállapotban – egyik a másik után. Szép szólókkal, nyugodt összjátékkal. Kevés izgalommal.
A címadó "Unloved" (az egyetlen nem Obara szerzemény – Krzysztof Komeda kompozíciója) még fokozza az idilli állapotot egyszerű felépítésével, szívhez szóló dallamaival, Wania csilingelő zongoraszólójával.
Aztán a "Sleepwalker" már némi nyugtalanságot hoz - sőt: a viszonylag békés kezdet után zaklatottá válik, mintha menekülne az eddigiektől. Wania is remekel.
A CD leghosszabb darabja az "Echoes" visszavált a komótos tempóra, de csak kezdetben. Aztán jön a lendületes folytatás – Obara vezérletével, hosszú, free-be hajló altszaxofon szólójával, Wania újabb pompás gondolataival.
A záró "Storyteller" a lírai számok sorát gazdagítja, lezárva a rohanást.

Nem teljesen tipikus ECM lemez, de nem is baj. Egy biztos: nem az "unloved-kategória"!

1. Ula
2. One For
3. Joli Bord
4. Unloved
5. Sleepwalker
6. Echoes
7. Storyteller

Maciej Obara - altszaxofon
Dominik Wania - zongora
Ole Morten Vågan - bőgő
Gard Nilssen - dob


Vissza a lemezhez