JazzMa

Friss Hírek

Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.
B52 JazzParadicsom2024. június 10.

Lemezpolc kritika:
Oprenova, Ami - Precious Days

Oprenova, Ami: Precious Days 2021. december 08., Gáspár Károly

ami-oprenova-precious-days.jpg

Ami Oprenova - Precious Days (Magánkiadás)


„Értékes napok, értékes hangok”

Egy ifjú bolgár énekesnő, Ami Oprenova első saját nevével fémjelzett lemeze pörög a lejátszómban, mely a „Precious Days” címet kapta.

A korongot még 2017-2018-ban rögzítették, méghozzá a londoni Crown Lane Studio-ban.

Oprenova partnerei a felvételen Daniele Ciuffreda elektromos gitáron, Joe Perkins és Harry Diplock akusztikus gitáron, Havard Tanner és Jack Tustin bőgőn, Lilia Ioncheva ütőhangszereken, illetve Sconaid Aitken és Elaine Crighton énekelnek, sőt, Aitken két dalban hegedű tudását is megvillantja.

További művészek szintén feltűnnek az albumon, de olyan szép számban -például egy komplett gospel kórus, a Nova Collective Gospel Choir-, hogy Őket -minden tiszteletem mellett- ezúttal nem sorolom fel.

A repertoárt Oprenova és Ciuffreda kompozíciói alkotják, ezekből állt össze a 9 számos program. A szövegek tekintetében Ami az egyedüli „elkövető”.

Oprenova gyönyörű, erővel teli, ugyanakkor rendkívül szenzitív hanggal megáldott művész. A hangjával gyakorlatilag azt csinál, amit akar, hiszen tökéletesen uralja azt, így aztán ezernyi színt és hangulatot tud megmutatni, közel hozni a Hallgatóhoz.

A „Precious Days” hihetetlenül sokféle zenei világba kalauzol el bennünket. A jazz fősodrása, a manuoche swing, a latin-amerikai „feeling”, a pop muzsika, a gospel, a blues, és némi népzene mind-mind ott van a CD-n. Megvan a veszélye az ilyen jellegű anyagoknak, hogy nincsen egység, egyensúly a különböző stílusok, vonulatok garmadája miatt. Nos, ebben az esetben szó nincsen erről, hiszen Ami és kiváló csapata fantasztikusan balanszírozva „adagolta” számunkra ezt a fenséges vegyestálat.

Minőségi hang, nagyszerű zenészek és szerzemények, ez a „Precious Days”; ajánlom mindenkinek „lefülelésre”!


Ami Oprenova with Daniele Ciuffreda and Nova Collective: Precious Days (Magánkiadás 2021)

1. Precious Days

2. Goodbye Love, Goodbye

3. Ruchenitsa Style

4. Moving On

5. Something to Be Happy About

6. Way Back Home

7. Moray Eggs

8. The Man That Showed Me the Way to Jazz

9. Smiling Face


Vissza a lemezhez