JazzMa

Friss Hírek

Ron Carter2020. július 06.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Játék – 2020 július2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.

Lemezpolc kritika:
Poor, Ted - You Already Know

Poor, Ted: You Already Know 2020. március 24., Varga Bendegúz

ted-poor-you-already-know.jpg

Ted Poor - You Already Know (Impulse!/Universal Hungary)


Ted Poor amerikai jazz-dobos új lemeze a hetekben jelent meg a patinás Impulse! kiadó gondozásában. A klasszikus bakelit lemezeket idéző hosszúságú zenei anyag 9 számot tartalmaz. Ezek Ted Poor és az altszaxofonos Andrew D'Angelo szerzeményei. A lemezen jobbára az ő játékukat hallgathatjuk, de egyes számokban feltűnnek kellemes színként vonós és billentyűs hangszerek is.

A lemez stílusát én a következőképpen határoznám meg: jazz muzsikusok által játszott, nagyon sok forrásból táplálkozó, szuper-intellektuális és experimentális pop-rock zene.

A zene legfőbb jellemzői: minimalizmus, repetitív jelleg, a témák és dob groove-ok rendkívül magas színvonalú művészi megformálása. Nem hallunk nagy dinamikai váltásokat, a szerkezetek nagyon egyszerűek (sokszor egyetlen szerkezeti egységből áll egy szám). Viszont fontos szerepük van az apró dinamikai változásoknak, az építkezésnek, az apró téma, avagy riff-variálgatásoknak. Voltaképpen "igazi", a jazz-zenében oly gyakori  hangszeres szólót nem is igen hallunk az albumon, talán D'Angelo "űr-balladája", a "Kasia" kivételével.

A számok sok-sok forrásból táplálkoznak: ősi siratóéneket, avagy a hetvenes évek soul zenéjét idézi fel a kezdőszám, az "Emilia".

Ős-funkot és drum'n'bass-t a lendületes "Push Pull". D'Angelo játékában hallható Ornette Coleman hatása. A lemez hallgatása közben sokszor eszembe jutott Jack DeJohnette egy-két különleges albuma (Irresestible Forces, Dancing with Nature Spirits).

Szabad improvizációnak tűnik az "At Night", amely a keverés és overdubbing segítségével nagyon szép soundscape-é alakul.

Talán kiderül soraimból, minimalizmusa ellenére is változatos album a "You Already Know". Aki kortárs modern mainstream jazzt, vagy netán hatvanas évek post-bop zenéjét szereti élvezni, kerülje ezt a zenei alkotást.

Aki nyitottnak érzi magát egy kísérleti jellegű, mégis dúdolható dallamokkal operáló, míves eszközökkel létrehozott muzsikára, ne hagyja ki Ted Poor albumát.

Ezt ajánlja négy éves kisfiam is, aki elejétől a végéig élvezettel, sokszor táncolva hallgatta végig "fülesen" keresztül az egész lemezt!


Ted Poor: You Already Know - Verve-Impulse! / 2020

1. Emilia (Ted Poor)

2. Only You (Ted Poor)

3. Kasia (Andrew D'Angelo)

4. To Rome (Ted Poor)

5. New Wonder (Andrew D'Angelo)

6. At Night (Ted Poor - Andrew D'Angelo)

7. United (Andrew D'Angelo)

8. Push Pull (Ted Poor)

9. Reminder (Ted Poor)


Ted Poor – dob, ütőhangszerek, zongora, harmónium

Andrew D'Angelo - altszaxofon

Blake Mills - gitár, bőgő, zongora, harmónium

Sebastian Steinberg - bőgő

Paul Kowert - bőgő

Andrew Bird - hegedű

Rob Moose - hegedű, cselló


Vissza a lemezhez