JazzMa

Friss Hírek

Játék – 2020 július2020. július 05.
Mi újság? - Nagy Emma2020. július 05.
Opus újranyitó koncert2020. július 03.
Darche, Natalie: Joue2020. július 03.
JazzUp – Kuti Laura2020. július 02.
JazzUp – Dimák Patrik2020. június 25.

Lemezpolc kritika:
Prim, Billy (Vaszileiosz Primikirisz) - Thalassa

Prim, Billy (Vaszileiosz Primikirisz): Thalassa 2019. szeptember 11., Salvai Ádám

billy-prim-thalassa.jpg

Billy Prim – Thalassa (Blahonoizrecords)


A „Thalassa” címet viselő lemez a 22 éves görög dobos, Billy Prim (Vaszileosz Primikirisz) debütáló albuma. Az egyik daltól eltekintve az összes kompozíció saját szerzemény, a kivétel pedig az „Én Felkelék” című magyar népdal. Már a dalok címei is előrevetítenek egy bensőséges, meghitt hangulatot, amik hűen tükrözik azok zenei világát.

Elsőre talán szokatlannak tűnhet egy görög dobos első albumán egy magyar népdallal találkozni. Billy Prim számára azonban fontos a magyarországi kötődés, hiszen az elmúlt két évet főleg Szegeden, illetve Budapesten töltötte. A lemez anyaga is Szegeden lett felvéve élőben a Korzó Zeneházban. Blaho Attila, aki amellett, hogy a billentyűs hangszereken hallható, maga vette fel és dolgozott a dalok utómunkálatain. Rajta kívül hallhatjuk még Horváth Andort bőgőzni, Turcsányi Áront basszusgitározni és Csillag Júliát énekelni.

Kezdésként az “Enlightenment” című dal csendül fel, és egyből ízelítőt kapunk abból, hogy mire számíthatunk a későbbiekben. Érdemes hátradőlve, lehunyt szemmel hallgatni a zene kibontakozását és engedni, hogy magával ragadjon. Szinte erre ráépülve jön a „Waves of Emotion”, amely tényleg az érzések hullámaiként tör a hallgatóra. Hatására bennem is előjöttek emlékek és érzések a múltból. Az egész albumról elmondható, hogy minden jelenlévő zenész átérezte a hangulatát, a mélységét a szerzeményeknek, és valami igazán különleges történt minden alkalommal, amikor hangszert ragadtak.

A “Keep the Child Alive in You” című szám következik harmadikként a sorban, ahol a lassabb felvezetés után lendületesebb tempóba váltanak a zenészek, hogy aztán visszatérjenek az eredeti állapotba. Innentől pedig egyre nagyobb intenzitással épül a dal és közelítünk a csúcspont felé. Az építkezés során pedig a gyermeki érzések, a felfedezések, a tanulás, az ismerkedés az élettel mind megjelenik a zenében.

Az “Én Felkelék” hangulatában folytatása a korábbiaknak, mégis hangszerelésében és atmoszférájában valami újat nyújt. A sejtelmes zenei aláfestésre gyönyörűen énekel rá Csillag Júlia és összességében nagyon szívhez szóló a dal. Az utolsó, „Midnight Sea”-re keresztelt szerzeménynél visszatérnek az akusztikus hangszereléshez és szépen, kézen fogva kivezetik a hallgatót Billy Prim világából, ahonnan mosollyal az arcunkon távozhatunk.

Nem titok, hogy Billy-vel egy barátság alakult ki közöttünk, és több alkalommal is felléptünk már együtt. Mégis minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy kiválóan sikerült ez az album, amit már nagyon vártam. A kompozícióival a zenész hű maradt önmagához, hiszen számomra ezek a dalok az ő személyiségét, spiritualitását adják át zenei formába öntve.


Billy Prim: Thalassa (2019)

Enlightenment

Waves of Emotion

Keep the Child Alive in You

Én Felkelék

Midnight Sea


Vissza a lemezhez