JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 23.
Ferenc Németh is calling2019. október 19.
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN2019. október 17.
Coltrane, John: Blue World2019. október 16.
GELEM GELEM2019. október 15.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
REMÉNY2019. október 04.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Rava, Enrico - Roma

Rava, Enrico: Roma 2019. október 04., Gáspár Károly

enrico-rava-roma.jpg

Enrico Rava - Roma (ECM/Hangvető)


„Örökérvényű jazz az Örök Városban”

2018 novemberében, a római Auditorium Parco Della Musica színpadára két jazzlegenda által vezetett zenekar állt fel. Az olasz trombitás-szárnykürtös Enrico Rava (1939), és a szintén talján gyökerekkel rendelkező, amerikai szaxofonos Joe Lovano (1952) az említett „nagyágyúk”, kiknek produktumaira mindig oda kell figyelni.

Idén, az ECM jóvoltából „Roma” címmel jelent meg a koncert anyaga, melyen a zenekarvezetők partnerei Giovanni Guidi (1985) olasz zongorista, Dezron Douglas (1981) amerikai bőgős, és Gerald Cleaver (1963) -szintén az Egyesült Államokból származó- dobos voltak.

A korongon két Rava kompozíció („Interiors”, „Secrets”), és szintén kettő Lovano darab mellett („Fort Worth”, „Divine Timing”) egy „medley” zárja a műsort, melyben egy további Joe Lovano munka, a „Drum Song”, John Coltrane „Spiritual”-je, és Harold Arlen klasszikusa, az „Over the Rainbow” csendül fel. Ez utóbbi Guidi szóló zongora előadásában.

A lemezt hallgatni egészen üdítő érzés volt, hiszen a manapság sajnálatosan háttérbe szorult modern mainstream vonulat jelenik meg általa. Mindez meghintve egy jó értelemben vett trendi fűszerrel, ami a lüktetést, a „groove”-okat illeti.

És ami szintén szívmelengető számomra, a jazz igazi megtestesülése -legalábbis véleményem szerint-, a swing, a „walking bass” is megszólal, beindul -igaz, csak egy dalban-, amit napjainkban elnyom a pop-jazz őrület „táncolható”, „napszemüveges” alapja...

Rava és Lovano tudása, ereje, energiája az évek során mit sem kopott, sőt, még letisztultabban, a lényegre, a zene nagy igazságaira koncentrálva játszanak, és osztják meg gondolataikat a muzsika, a jazz nyelvén velünk, hatalmas szabadságérzetet átadva a Hallgatóságnak.

Érdekesség, hogy Joe Lovano tárogatón is fúj a „Roma”-n, mely hangszert -ha jól tudom- Magyarországon járva vásárolt!

Mivel jómagam zongorista vagyok, lehet, hogy rosszul jön ki, de a nagyszerű bőgős és dobos mellett Giovanni Guidi játéka tűnt a leggyengébb láncszemnek számomra. Volt egy olyan érzésem, mintha egyfajta útkeresésben volna, nem igazán találva meg a kulcsot, a módot afelé, hogy passzoljon zongorázása a szólisták vonulatához.

A „Roma”-t igazán értékes, vérbeli jazz albumnak tartom, melyet ajánlok mindenkinek, aki szereti, kívánja és elvárja a stílustól, hogy önmagát képviselje, és ne más területekről importált tollakkal ékeskedjen.


Enrico Rava–Joe Lovano: Roma (ECM 2019)

1. Interiors

2. Secrets

3. Fort Worth

4. Divine Timing

5. Drum Song – Spiritual – Over the Rainbow


Enrico Rava – szárnykürt

Joe Lovano – tenorszaxofon, tárogató

Giovanni Guidi – zongora

Dezron Douglas – bőgő

Gerald Cleaver – dobVissza a lemezhez