JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Salamon, Guy - Free Hugs

Salamon, Guy: Free Hugs 2024. június 20., Hegedüs Zsuzsanna

guy-salamon-free-hugs.jpg

Guy Salamon - FREE HUGS


Megjelent 2024. május 31.

Hihetetlenül impresszív holland kortárs jazztörténetmesélés közel egy órában!

A Jeruzsálemben született, jelenleg Amszterdamban élő multiinstumentalista Guy Salamon (1989) díjnyertes (Keep an Eye Records verseny, Dutch Jazz Competition, Prinses Christina Jazz Concours) jazzdobos, zeneszerző, hangszerelő és zenekarvezető lebilincselő új albuma tele van meglepetésekkel!

Utánozhatatlan, ahogy Guy a műfajokat keresztezi egymással, különleges stílusérzékkel bánik a megnyugtató nosztalgia és az izgalmas, új utak között, zenei érzékeinket felkorbácsolandó pengeélen táncol.

https://www.youtube.com/watch?v=7_OLB935ip0

Az album 10 saját szerzeményt tartalmaz erőteljes improvizációval és aprólékosan kidolgozott dallamokkal.

Salamon-hoz csatlakozott Alistair Payne és Ian Cleaver trombitán, José Soares altszaxofonon. Lucas Martinez tenorszaxofonokon, az elismert zongorista, Xavi Torres, Teis Semey gitáros, és a keresett skót basszusgitáros Brodie Jarvie. Kiemelt vendégként pedig a kiváló fuvolaművész, Teresa Costa, továbbá Rotterdam legjobb baritonszaxofonosa Jesse Schilderink, valamint a koreai csodagyerek, Youngwoo Lee szintetizátorokon és Moog-on.

A 10 szám -megvallom- egy bődületesen izgalmas és vidám hullámvasutazás.

A Guy Salamon Group egyedülállóan kaotikus, csodálatosan friss és koherens hangzását semmi máshoz nem lehet hasonlítani. Rendkívül kreatív a műfajok egymásba vezetése, keresztezése. Minden szerzemény külön hangulatú, külön életet él, akár egy szerzeményen belül is meredek stílusváltásokat, bakugrásokat hallunk. Lólépésben ugrálunk dalról dalra, végezetül mégis rendkívüli módon kapjuk meg a végeredményt, amely egy tökéletes egységet ad ki! Hiszen életünkben is mindenféle dologgal találkozunk, az első lélegzetvételünktől kezdve a saját halálunkig. Igen egysíkú világunk is lenne a sorsfordulatok nélkül! Hiszen általuk fejlődünk, tanulunk, sokszor sírva röhögünk egy-egy adott pillanaton, vagy akár belemerevedünk rögeszméinkbe, hogy utána valami nem várt esemény abból jól kipenderítsen.

Álljon meg most az Olvasó, és gondoljon vissza saját életfordulataira és vegye észre ezt az elképesztő sokszínűséget. Ez az Élet!

Igen: ez az album így mesél nekünk - saját magunkról! Beleborzongok, hogyan tudhatják ezt rólunk „idegen zenészek" ezt, így megfogalmazni!?!

Szikrázóan kristálytiszta játékot hallunk mindegyik művésztől precíz alapokon nyugvó témákból gigantikus ábrák hömpölyögnek elő. Zenéjük embertelenül erőteljes, életigenlő. Az album minden közreműködője rengeteg energiával, humorral és őszinteséggel közelít az egyes dalok megszólaltatásához: saját muzikalitásának kvintesszenciáját tölti a fülünkbe!

A műfajok és stílusok minden határát figyelmen kívül hagyva zenéjük igazi kortárs jazz. Zenészeink által néhol Tom Waits-et idéző hangulat születik, majd merészet ugorva a skandináv gyerekdaloktól, Charles Mingus-on keresztül az ír jig-ig, Nino Rota-tól a punk-rockig, a balkáni zenétől a szabad improvizációig kegyetlenül jó dalokat hallunk! A bónusz számok pedig tényleg habként díszelegnek ezen a nem mindennapi jazz-tortán!

Az album tökéletes: absztrakt és szárnyaló, szabad és bátor!

guy-salamon.jpg

Mióta Hollandiában telepedett le, Guy Salamon a helyi és a nemzetközi jazz szcénák kiemelkedő alakjává vált, bemutatva dobosként, zeneszerzőként, zenekarvezetőként és közreműködőként tehetségét. Fellépései átívelik Európát, beleértve olyan nevezetes fesztiválokat, mint a NordSee Jazz Festival és a JazzAhead, valamint nemzetközi turnékat, köztük Koreát, Brazíliát, Mexikót, és tulajdonképpen majd egész Európát.

Saját oktetje, a Guy Salamon Group az európai jazz-szcéna elismert zenekara.

guy-salamon-zenekara.jpg

Számlista:

01. Productive Procrastination

02. Fungal Jungle Express

03. Nightfall 2

04. Shoulder Folder Twist Rag Shabang

05. Free Hugs

06. Pompeia

07. Song for Lail

08. Odd Days

09. 5000 Decisions Later (bónusz)

10. Megalomaniacs (bónusz)


Vissza a lemezhez