JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. szeptember 19.
Ronee (Hervoly Renáta): Wake2021. szeptember 19.
Chameleon Jazz Band Acoustic2021. szeptember 18.
Bágyi Balázs: Satie in Jazz2021. szeptember 17.
A Jazzrael Spanyolországban2021. szeptember 12.
Cyrille, Andrew: The News2021. szeptember 10.
Varga Dániel: Solar Crisis2021. szeptember 09.
Victor Wooten (1964)2021. szeptember 06.

Lemezpolc kritika:
Samara Joy (McLendon) - Samara Joy

Samara Joy (McLendon): Samara Joy 2021. július 28., Karosi Júlia

samara-joy-samara-joy.jpg

Samara Joy – Samara Joy (Whirlwind Records)


Samara Joy hangja és debütálása maga az amerikai álom. Az énekesnő még csak 21 éves, és máris maga mögött tudhatja a világ egyik legrangosabb énekversenyének, a Sarah Vaughan International Jazz Competition-nek az első díját, és nevét máris együtt említik a legnagyobbakkal. A Whirlwind Records-nál megjelent debütáló lemeze Matt Pierson produceri munkájával egy egészen erős indítás, melyet nehéz lenne felülmúlni. A producer olyan énekesek karrierjét segítette már, mint Jane Monheit, Sophie Milman, vagy Becca Stevens. A londoni Whirlwind Records pedig a kortárs jazz szcéna egyik legjelentősebb kiadójává vált az utóbbi években. Samara Joy karrierje így mondhatjuk, hogy egészen elképesztően indul.

A fiatal énekesnő hangi adottságai valóban lenyűgözőek. Ella Fitzgerald és Sarah Vaughan egy testben való reinkarnációjaként emlegetik, nem alaptalanul. Lágy, elasztikus hang, mely minden lágéban magabiztosan szól. Hangjában a csengő magasak és a zengő mélyek váltakoznak, de a kontrasztok használata sosem öncélú mutatvány, hanem a zeneiséget szolgálja. Ösztönös muzikalitás árad az interpretációból, semmi túlgondoltság. A repertoárválasztás egyértelműen a tradícióknak tiszteleg, a játékstílus szintén, mégis minden dalban van valami, amitől modern és mai lesz. Nemcsak az énekesnő, hanem zenekara érdeme is ez, akik rendkívül magas színvonalon zenélnek. Az olasz származású gitárvirtuóz Pasquale Grasso, a különleges basszusvezetéseket alkalmazó Ari Roland, és a hihetetlen ízlésesen és alázatosan kísérő dobos, Kenny Washington.

A „Jim”, a „But Beautiful”, és a „Let’s Dream in the Moonlight” című dalokkal az énekesnő Billie Holiday emléke előtt tiszteleg, az „It Only Happens Once”, és a „The Trouble with Me Is You” pedig Nat King Cole-nak állít emléket.

Az album ajánlójában Will Friedwald írja rendkívül találóan, hogy Samara Joy hangjában van valami időtlen. Egyszerre kapcsolódik a jazz tradícióihoz, miközben minden korban jelen van, így egyszerre érezzük klasszikusnak és kortársnak. Csodás jellemzése ez Samara Joy hangjának, stílusának, és debütáló albumának is.

A fiatal énekesnő bizarr élményként éli meg, hogy a Sarah Vaghuan verseny óta mennyire felgyorsultak körülötte az események. Első albumán egyszerre csillantja meg egyedülálló hangi adottságait, egyszerűségével lehengerlő muzikalitását, és ugyanakkor tiszteleg nagy elődei előtt. Kíváncsian várjuk a folytatást!


Vissza a lemezhez