JazzMa

Friss Hírek

Lage, Julian: Squint2021. június 19.
Frankie Látó 50!2021. június 10.
Játék – 2021 június2021. június 06.
Dresch Mihály: Ongaku2021. június 06.

Lemezpolc kritika:
Samawatie, Cymin - Trickster Orchestra

Samawatie, Cymin: Trickster Orchestra 2021. május 25., Bereczki Bálint

cymin-samawatie-ketan-bhatti-trickster-orchestra.jpg

Cymin Samawatie, Ketan Bhatti - Trickster Orchestra (ECM/Hangvető)


Cymin Samawatie énekesnő és Ketan Bhatti dobos mindketten a Cyminology zenekarban muzsikálnak, ami egy a perzsa költészetet és a modern kamarazenét elegyítő kvartett. Legújabb szerzői lemezük egy jóval nagyobb felállású zenekarral készült el: ez volt a Trickster Orchestra, amely a korong címét is adta egyben. A felcsendülő kompozíciók a perzsa, török, zsidó és arab ősi költészetből inspirálódtak, ezek néhány számban Samawatie hangán csendülnek fel.

Az albumon hallható muzsika a kortárs zene izgalmas területeire kalauzolja el a hallgatót. Megkomponált kamarazenét hallhatunk, rengeteg hangulat csendül fel, néhol különleges hangszerek tolmácsolásában. A lemezen hallhatunk népi és klasszikus furulyákat, oud-ot, marimbákat is. Az ősi és a modern találkozik, amelyből egy új világ születik meg. A zene folyamatos mozgásban van, disszonáns hangzatok, zavart, páratlan ritmusok cikáznak, majd oldódnak fel Samawatie bizonytalan, hangnemek között lebegő dallamaiban. A hangszerek alternatív megszólaltatásából származó kísérletezések sem segítik elő a megnyugvást. Sok türelemmel és odafigyelő zenehallgatással azonban közelebb juthatunk a zene szépségéhez, ami egy másik fajta szépség, mint amit megszokhattunk a nyugati zenékben.

A Trickster Orchestra zenéje mélyvíz, csak úszóknak. Nem könnyű végighallgatni, de megéri. Jazz rajongók óvatosan próbálkozzanak vele, ugyanis semmi köze a jazzhez.


Vissza a lemezhez