JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2021. április 22.
Batiste, Jon: We Are2021. április 21.
Lloyd, Charles: Tone Poem2021. április 19.
Mi újság? – Kész Petra2021. április 18.
Varga Dániel: Book of Navi2021. április 13.
Németh János 75!2021. április 12.
Sanders, Pharoah: Promises2021. április 11.

Lemezpolc kritika:
Shai Maestro - Human

Shai Maestro: Human 2021. február 27., Gáspár Károly

shai-maestro-human.jpg

Shai Maestro - Human (ECM/Hangvető)


„Az Emberiség hangjai”

Korunk egyik méltán legnevesebb zongoristája, az izraeli Shai Maestro (1987) jelentkezett új albummal, „Human” címmel, mely az ECM gondozásában jelent meg.

Azt gondolom, sokan vagyunk úgy, hogy Maestro-t a bőgős Avishai Cohen triójának tagjaként ismertük és szerettük meg. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy a pianista szép jövő előtt kell álljon majdani zenekarvezetőként is, önálló projektjei élén.

Azt csak egyfajta bulvár jellegű hírként osztom meg Önökkel, hogy véleményem szerint Maestro jó eredményt érne el egy Pep Guardiola hasonmásversenyen, aki ugye kiváló futballista volt, mostanság pedig rendkívül sikeres edző.

Na de, vissza a muzsikához! A friss korongon Maestro partnerei: Philip Dizack trombitás, Jorge Roeder bőgős, és Ofri Nehemya dobos.

A „Human” repertoárját tíz Shai Maestro kompozíció, és egy Duke Ellington klasszikus, az „In a Sentimental Mood” alkotják.

Maestro stílusának alakulására nagy hatással volt/van az izraeli zene, a klasszikus muzsika, és Keith Jarrett univerzuma. Ez az új felvételen is érzékelhető, hiszen hamisítatlan ECM hangulatú anyaggal álltak elő Shai-ék, mely kapcsán a fent említett jellemzők mind-mind megtalálhatóak.

Éteri, földöntúli hangzás, finomság, ízlésesség, bölcsesség, és -a címre utalva- végtelen humanizmus öleli körbe a lemezt. A művészek mindenféle magamutogatás nélkül játszanak. Nem akarnak „villogni” tudásukkal, technikájukkal -persze ez akaratlanul is megtörténik, jó értelemben véve- „csak” muzsikálnak szívből-lélekből, nemes küldetéstudattól vezérelve.

A „Human” némileg emlékeztet a szintén ECM által napvilágot látott 1976-os Kenny Wheeler-féle „Gnu High”-ra, melyet a zseniális trombitás Keith Jarrett (zongora), Dave Holland (bőgő), és Jack DeJohnette (dob) társaságában rögzített.

Persze szó nincsen másolásról, hiszen a „Human” teljesen saját arculattal rendelkezik, felvonultatva a mai trendek jellemzőit Maestro világába helyezve.

A korongon kedvencemmé vált a „Hank and Charlie” című szerzemény. Nem találtam rá konkrét utalást, de biztos vagyok benne, hogy Shai Hank Jones zongorista és Charlie Haden bőgős emléke előtt tisztelegve írta ezt a gyönyörű, jazz standard-ekre hajazó dalt.

Kiüresedő, a művészet értékeit nélkülözni kényszerülő életünkben létszükséglet, hogy szülessenek olyan lélekemelő, vigaszt és támogatást nyújtó felvételek, mint a „Human”! Bízva a legjobbakban, hallgassuk!


Shai Maestro: Human (ECM 2021)

1. Time

2. Mystery and Illusions

3. Human

4. GG

5. The Thief’s Dream

6. Hank and Charlie

7. Compassion

8. Prayer

9. They Went to War

10. In a Sentimental Mood

11. Ima (for Talma Maestro)


Shai Maestro – zongora

Philip Dizack – trombita

Jorge Roeder – bőgő

Ofri Nehemya – dob


Vissza a lemezhez