JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. szeptember 26.
Gyakornokokat keresünk2022. szeptember 26.
Évadnyitó a Jazzpresszóban2022. szeptember 24.
UnStandard message!2022. szeptember 20.
Justyna, Wojtek: Thrice2022. szeptember 18.

Lemezpolc kritika:
Siegel, Julian - Tales from the Jacquard

Siegel, Julian: Tales from the Jacquard 2021. július 17., Salvai Ádám

julian-siegel-jazz-orchestra-tales-from-the-jacquard.jpg

Julian Siegel Jazz Orchestra – Tales from the Jacquard (Whirlwind Recordings)


A zeneszerző és szaxofonos Julian Siegel negyedik megjelenése a Whirlwind Recordings-nál a legújabb lemeze, a „Tales from the Jacquard”. Zenei ambíciók és elképzelések terén egyaránt kiemelkedő eredményről van szó, hiszen létrehozta a fúvósokkal teletűzdelt Julian Siegel Jazz Orchestra-t a most tárgyalt felvételre.

Siegel nevével már több helyen találkozhattak a jazz rajongók, például Kenny Wheeler, Hermeto Pascoal, Mike Gibbs, vagy Django Bates oldalán. A mostani nagyzenekari koncepció már hosszú ideje érett Siegel részéről. A hangszereken közreműködtek a ritmusszekcióban Mike Outram (gitár), Liam Noble (zongora), Oli Hayhurst (nagybőgő), Gene Calderazzo (dob) (Joey Calderazzo ikertestvére!); a fúvósok között trombitán hallhatjuk Tom Walsh, Percy Pursglove, Henry Lowther, és Claus Stotter négyesét; harsonán Mark Nightingale, Trevor Mires, és Harry Brown játszik; Richard Henry hallható tubán és szintúgy harsonán; a zenekarvezető mellett pedig Mike Chillingworth, Jason Yarde, Stan Sulzmann, Tori Freestone, és Gemma Moore egészíti ki a szaxofonosok sorát.

A különböző nemzetközi médiumok is elismerően szólnak az új lemezről, egyesek a brit jazz erejét látják benne, mások pedig kiváló egyensúlyt éreznek a nyitott írásmód és a hagyományos képi világ között. Közös nevezőként egyértelműen egy kiváló albumként beszélnek róla.

A 8 dalt és a 75 perces időintervallumot egy 3 dalos és fél órás csokor nyit, az album címével megegyező „Tales from the Jacquard” három részlete. A kezdetet Siegel gyermekkori emlékei alapozták meg, hiszen gyermekként gyakran ment az apjával a gyárba, ahol hallhatta mindig a gépek hangját, ezeket szerette volna meghangszerelni. Az édesapja egyébként is nagy zeneszerető volt, neki köszönhetően sokat szólhatott a házban a klasszikus zenén túl Duke Ellington, Count Basie, Sarah Vaughan, vagy épp Ben Webster.

Noha a zenei anyag bővelkedik az előre megírt, meghatározott keretekben, szerkezetekben, Siegel törekedett arra is, hogy meghagyja zenekarának a szabadságot. Igyekezett az improvizálókra írni, de közben nem akarta túlságosan határok közé szorítani őket.

A félórás blokk után a kifejtés és a kísérletezés folytatódik az egyszerűen csak „Blues” névre keresztelt szerzeménnyel.

Ezt követi a „Song”, majd a „The Goose”, ezek már szerepeltek korábban Siegel egyik kvartett lemezén is. Ezeket a dalokat itt kiteljesedve, egy újabb köntösben hallgathatjuk meg.

A két említett szerzemény között találhatjuk a „The Missing Link”-et, majd az egész album befejezéséért egy Cedar Walton standard, a „Fantasy in D” felel, ami jól zárja és összefoglalja ezt a jól sikerült zenei anyagot.


Julian Siegel Jazz Orchestra: Tales from the Jacquard (Whirlwind Recordings, 2021)

  1. Tales from the Jacquard (Part 1)
  2. Tales from the Jacquard (Part 2)
  3. Tales from the Jacquard (Part 3)
  4. Blues
  5. Song
  6. The Missing Link
  7. The Goose
  8. Fantasy in D

Vissza a lemezhez