JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2020. február 16.
JazzUp – Gerendás Ruben2020. február 13.
Lyle Mays halálára2020. február 11.
GOLDMUND ÚJ ÚTJAI2020. február 10.
SCOTT, A HÍDEMBER2020. február 07.
Tolstoy, Viktoria: Stations2020. február 04.
Oscar Pettiford (1922-1960)2020. február 03.
Landgren, Nils: Kristallen2020. február 03.
Játék – 2020 február2020. február 02.
Jazz Grammy-díjak 20202020. január 27.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Lemezpolc kritika:
Silberstein, Yotam - Future Memories

Silberstein, Yotam: Future Memories 2019. április 18., Simády Béla

yotam-silberstein-future-memories.jpg

Yotam Silberstein  – Future Memories (jazz&people)


A 2005 óta New York városában élő izraeli gitáros, Yotam Silberstein immár hatodik albumát jelentette meg néhány napja. Manapság nagyon divatos módon a rajongókat is bevonta a kiadás előkészítésébe, a Kickstarter oldalon 462 követő dobta össze azt a majdnem 22,5 ezer USD összeget, ami a zenészek, a stúdióbérlés, hangkeverés, reklám és a fizikai megjelentetés költségeit fedezte. A CD kiadását a francia jazz&people kiadó vállalta. Utólag azt mondhatjuk: jól tették.

Silberstein saját bevallása szerint leginkább Brazília, Argentína, Uruguay, Peru, Venezuela és Észak-Afrika zenéje hat rá, és ezeket a benyomásokat kombinálja a jazz, blues, izraeli és arab háttérrel, amiből aztán egy nagyon különleges zenei világ bontakozik ki.

A felvételekhez igyekezett a legjobb partnereket megtalálni. Talán a legnagyobb „fogás” a bőgős John Patitucci. Róla tudjuk, hogy szintén szerelmese a latin dallamvilágnak, legutóbbi „Irmaos de Fe” című trió felvételén Silberstein gitározott. (A cím talán nem túl közismert, ennek oka, hogy az audiofil Newvelle Records jelentette meg egy 6 LP tartalmú díszdobozban, csak együtt kaphatóak, kizárólag vinyl formátumban, sem CD, sem nagy felbontású file nem vásárolható.)

A dobos Daniel Dor korábban a bőgős Avishai Cohen zenekarának tagja volt. Glenn Zaleski billentyűs a feltörekvő New York-i zenészek közül való, a felvételeken szereplő másik zongorista, Vitor Goncalves pedig egyenesen Brazíliából érkezett.

És hogy mit hallunk a lemezen? Silberstein játéka tökéletesen beilleszkedik kortársainak stílusába, Lage Lund, Mike Moreno, Julian Lage, Romain Pilon, Gilad Hekselman hasonló ösvényeken jár. Precízen kidolgozott számok, remek összjáték a zenészek között, kiemelkedő zongora és Fender Rhodes szólók mindkét billentyűstől. A zenekarvezető igyekszik a saját stílusában figyelemre méltót alkotni, teljes sikerrel, talán a brazil zongorista (aki időnként tangóharmonikára vált) játéka okoz némi áthallást a régi Pat Metheny–Lyle Mays zenekar hangzásából, de egyáltalán nem bántó módon. A lemez csúcspontjai szerintem a „Capricho de Donga” és a „Capricho de Espanha” című szerzemények, mindkettő a brazil Hamilton de Holanda munkásságát dicséri.

Az album CD-n, és különböző letöltési formákban vásárolható meg. Erősen ajánlott!


Közreműködő zenészek:

Yotam Silberstein – gitár, ének, ütőhangszerek

John Patitucci – bőgő, basszusgitár

Vitor Goncalves – billentyűsök, accordion

Glenn Zaleski – billentyűsök

Daniel Dor – dob

Andre Mehmari - szintetizátor


Tracklist:

1. Future Memories

2. Matcha

3. Wind on the Lake

4. Impedimento

5. Intro to Night Walk

6. Night Walk

7. Capricho de Donga

8. A Picture of Yafo

9. Capricho de Espanha

10. Choro Negro


Vissza a lemezhez