JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. augusztus 10.
AlbaRegiaFeszt – 2. nap2022. augusztus 10.
Jazzkirályság Fehérváron2022. augusztus 09.
Debrecen Debrecenben2022. augusztus 08.
Harmadik nap, színpadcsere2022. augusztus 07.
Előadja: a szerző2022. augusztus 07.
Játék – 2022 augusztus2022. augusztus 07.
Dobosok éjszakája2022. augusztus 06.
A Stég Színpadon2022. augusztus 05.
Fusio Group: XXX2022. augusztus 03.
Lakatos Ágnes: Soaring2022. augusztus 01.

Lemezpolc kritika:
Smith, Nishla - Friends with Monsters

Smith, Nishla: Friends with Monsters 2022. július 16., Gáspár Károly

nishla-smith-friends-with-monsters.jpg

Nishla Smith - Friends with Monsters (Whirlwind Recordings)


„Barátok, szörnyekkel”

Mindig nagy izgalom jár át, amikor olyan előadó lemezét kapom meg „kritizálásilag”, akit még nem ismerek. Most is így történt, hiszen -bevallom őszintén- eddig nem találkoztam Nishla Smith nevével. No de már pörög lejátszómban a legfrissebb anyaga!

Az ausztrál származású, jelenleg Angliában élő énekesnő új albuma az igen érdekes „Friends with Monsters” („Barátok, szörnyekkel”) címet kapta, mely további kilenc dallal egyetemben a művésznő kompozíciója. A saját szerzemények mellett egy közismert jazz standard, az „It Might as Well Be Spring” (Richard Rodgers-Oscar Hammerstein) is felcsendül a korongon.

Smith partnerei a felvételen Aaron Wood (trombita, szárnykürt), Richard Jones (zongora), Joshua Cavanagh-Brierley (bőgő), és Johnny Hunter (dob, ütőhangszerek) voltak.

Miközben hallgattam a „Friends with Monsters”-t az járt a fejemben, hogy bizony a kompozíciók, Nishla hangja, és egyáltalán az egész anyag hangulata mennyire hasonlít Norah Jones stílusára, világára. Nem negatívumként jegyzem meg ezt, hiszen ettől függetlenül van saját aurája a lemeznek, és rendkívül magas szintet képviselő művészt ismertem meg Smith-ben és társaiban.

Merengő, balladisztikus atmoszférával rendelkezik az album, mely mégsem „visz le”, nem tesz depresszióssá, sőt, inkább egyfajta keserédes jókedvet hoz elő az emberből.

Amit furcsállok, hogy Richard Jones egy eléggé hamis zongorán (pianínón?) játszik, ami kapcsán nem tudom eldönteni, hogy a koncepció része volt, vagy a kényszer hozta így.

Tessenek vigyázni, mert a borítón hibásan lett feltüntetve a „Home” és az „It Might as Well Be Spring” „track” száma, tehát helyesen: az ötös a „Home” és a nyolcas az „It Might as Well Be Spring”!

Nishla Smith személyében egy nagyszerű hanggal megáldott énekesnőt ismertem meg, akiről biztos, hogy sokat fogunk még hallani!


Nishla Smith: Friends with Monsters (Whirlwind Recordings 2021)

1. Twilight

2. Friends with Monsters

3. Julian

4. Midnight

5. Home

6. Starlight

7. 3 A.M.

8. It Might as Well Be Spring

9. I Want to Make You Happy

10. Dawn

11. Up


Nishla Smith – ének

Aaron Wood – trombita, szárnykürt

Richard Jones – zongora

Joshua Cavanagh-Brierley – bőgő

Johnny Hunter – dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez