JazzMa

Friss Hírek

Kézdy Luca: MORNING AIR2023. május 29.
Beyond2023. május 26.
Bahr, Clint: Puzzlebox2023. május 19.

Lemezpolc kritika:
Soukup, Luboš - Levitas

Soukup, Luboš: Levitas 2023. március 28., Dr. Nagy Sándor

lubos-soukup-christian-pabst-levitas.jpg

Luboš Soukup & Christian Pabst - Levitas (Animal Music, 2022)


A cseh szaxofonos Luboš Soukup (1985) és a német zongorista Christian Pabst (1984) “beszélgetését” tavaly áprilisban, Prágában rögzítették.

Az album tíz darabjából nyolcat Soukup komponált, a “Snow” és a “Storm” szerzője Pabst. Tehát: saját számok, “varázslat” nélküli, egyszerű előadásban - mainstream jazz, európai duóval.

Beszédes címeinek hangulatát adja vissza néhány tétel: a “Barcelona”, a “Brasilian”; az egyszerűen jelölt “Snow”, a “Storm”, és a “The House…” - a címadó “közjátékok” összekötik a lemez dalait. Rövid, lírai darab az “Emma”; játékos, vidám a “Mesa”.

Soukup és Pabst több, mint tíz évre visszatekintő együttműködésének gyümölcse a Levitas - egységes és sokszínű, nem “forradalmi”, de minőségi alkotás. (A levitas latin szó, számtalan jelentése közül talán a könnyedség jellemző leginkább erre a műre.)

A szaxofon-zongora kettősök több évtizedes múltjában különleges lemezeket találunk: hirtelen a Paul Desmond-Dave Brubeck, a Wayne Shorter-Herbie Hancock alkotta albumok jutnak eszembe - de most nem kezdenék részletes felsorolást.

Változatos, színvonalas muzsika a Levitas - ajánlom!

1. Barcelona

2. Levitas I.

3. The Red Sea

4. Brasilian

5. Snow

6. Emma

7. The House Above the Trees

8. Mesa

9. Levitas II.

10. Storm

Luboš Soukup - szoprán- és tenorszaxofon, klarinét

Christian Pabst - zongora


Vissza a lemezhez