JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. december 02.
Dalos hangulatban2022. november 24.
Bóková, Nikol: Elements2022. november 23.
Foster, Ronnie: Reboot2022. november 19.
BrothersBe: Mój dom2022. november 18.

Lemezpolc kritika:
Trombone Shorty (Troy Andrews) - Lifted

Trombone Shorty (Troy Andrews): Lifted 2022. szeptember 24., Csapó Krisztián

trombone-shorty-lifted.jpg

Trombone Shorty – Lifted (Blue Note/Universal Hungary)


A New Orleans-i harsonás, multiinstrumentalista új, „Lifted” című albumát tavaly elhunyt édesanyjának dedikálta. A másik meghatározó gondolatmenet a lemezzel kapcsolatban, hogy Shorty szerette volna az élő koncertjeiken izzó energiát a stúdióba is átmenteni.

Shorty dalszerzőként és közreműködőként Jon Batiste albumával nemrég nyert Grammy-díjat, az új lemeze várhatóan szintén kedvező fogadtatásra talál a nagyközönség és a szakma részéről is.

Ahogy azt már megszokhattuk, a zenéje nem csak a haladó jazz fogyasztók számára értelmezhető, a dalok kifejezetten rádióbarátok.

A lemez nyitódala, a „Come Back” például egy középtempós funk-rock szerzemény, ahol Shorty énekesként hallható, hangszeres szóló nincs is a dalban.

Az első improvizációért a tradicionális vokálokat idéző intróval kezdődő „Lie to Me” közepéig kell kitartani, ahol egy ízes, dinamikus harsonaszólót hallhatunk.

Az „I’m Standing Here” inkább már rock kategória, lehetne Shorty jó barátja, Lenny Kravitz lemezén is. Shorty érces, reccsenős harsonahangja ebbe is passzol, a szólója után egy nagyszerű gitár impro következik.

Lauren Daigle többszörös Grammy-díjas fiatal keresztény énekesnővel duettben énekel a harsonás a „What It Takes” című számban, majd a trombita tudását is megvillantja.

Az „Everybody in the World” a New Breed Brass Band közreműködésével készült, a tradicionális hangzást nagyszerűen keverik a populáris zenével.

A címadó, „Lifted” című dal szintén nehezen értelmezhető a jazz koordináta rendszerében, de kiváló rock dal fúvósokkal és egy stílusos harsonaszólóval.

A „Forgiveness” a Motown kiadó egykori stílusát idézi egy kicsit modernebb formában. A középtempós soul / rnb dal szintén egy trombitaszólót kapott ékkőként.

A „Miss Beautiful” nagyszerű fúvós állásokat és magas trombitálást mutat be, a „Might Not Make It Home” modern funk-pop, az album záró „Good Company” pedig a Kool and the Gang világát idézi.

Ha dinamikus, vérpezsdítő, energikus hangulatra vágyunk, tökéletes választás lehet a „Lifted” című album, vezetéshez, futáshoz, szombat estéhez kifejezetten ajánlott!


Vissza a lemezhez